Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Plzeňský kraj » okres Plzeň-jih » pension » Joachim Lewidt - Spálené Poříčí (pension, restaurace)

Joachim Lewidt - Spálené Poříčí (pension, restaurace) [35505]



5

Pension, vinárna a restaurace Joachim Lewidt uprostřed malebného městečka Spáleného Poříčí. Nabídneme 5 pokojů od dvoulůžka pro pokoj pro celou pětičlenou rodinu. V přízemí restaurace s nabídkou pokrmů, nápojů a vín. Při hezkém počasí lze posedět na zastřešené zahrádce u krbu. Parkování pro hosty je řešeno před pensionem s kamerovým dohledem. Na pokojích je samozřejmostí wc, koupelna,tv, wifi připojení na internet.

Penzion a vinárna se nachází v domě č.p. 161 v Tyršově ulici ve Spáleném Poříčí. Byl postaven v 18.století.

Jedná se o patrový zděný městský dům s dvorní dřevěnou pavlačí a mansardovou střechou. Čelní fasáda byla upravena na přelomu 19. a 20. století.

Dům byl postaven jako židovský obytný dům s obchodem a svému účelu sloužil až do konce 2.světové války. Nejstarším známým majitelem domu byl Joachim Lewidt (Loewith).
Při rekonstrukci domu byla objevena řada unikátních dokladů z let 1829-1834 vztahujících se ke svatbě Joachima Lewidta (nar. 20.6.1805).

V devadesátých letech 20. století zakoupilo značně zchátralý dům město Spálené Poříčí a v rámci Programu regenerace městských památkových zón jej postupně opravilo pro účely penzionu, vinárny a informačního střediska.

Byla zachována původní dřevěná pavlač i základní dispozice objektu. Vestavěno je 5 pokojů a vinárna s příslušenstvím. Zajímavé jsou secesní prvky štítové fasády a dochovaná je i černá kuchyně se dvěma ohništi pro oddělenou přípravu "košer" pokrmů. V interiéru je využito původní vybavení starého obchodu s drogistickým zbožím.

A protože ke starobylosti patří i tajemství, nacházíme jej i v tomto domě. V klenutém skladu, z něhož bylo možno pozorovat dění v obchodě malým okénkem, byl pod dřevěnou podlahou nalezen zděný prostor o rozměru 150x60 a hloubce 40 cm. O tom, zda to byla rituální lázeň (mikve), nebo se jednalo např. o úkryt cenností, můžeme dnes již jen spekulovat …

 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)