Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Velhartice (obec) [3518]


foto Velhartice (obec)
    Pohled do obce (kemadaj)

Velhartice leží v předhůří Šumavy nad říčkou Ostružnou v průměrné nadmořské výšce 622 m. Obec najdeme osmnáct kilometrů jihovýchodně od Klatov a jedenáct kilometrů západně od Sušíce.

Většinu návštěvníků uchvátí malebný pohled na scenérii někdejšího městečka s hradem na návrší uprostřed zalesněných vrchů.

Velhartice mají co nabídnout v každém ročním období. Vedle krásné přírody a hlubokých lesů je zde možnost koupání v rekreačním rybníku Bušek, sportování na víceúčelovém hřišti, možnost využití cyklotras a v zimě lyžařského vleku.

Dominantou městečka je hrad Velhartice postavený v letech 1290 - 1310. Z pánů z Velhartic se do historie zapsali zejména Bušek a jeho stejnojmenný syn, oba komorníci krále a císaře Karla IV.

Městečko se může pochlubit městskou památkovou zónou, ve které najdeme zajímavé ukázky městských i vesnických domů.

Na náměstí s kašnou stojí gotický kostel Narození Panny Marie a za obcíhřbitovní kostel sv. Máří Magdalény. Právě zde se odehrál děj pověsti, kterou literárně ztvárnil ve své baladě Svatební košile ze sbírky Kytice Karel Jaromír Erben.

Malebnost zdejší krajiny okouzlila i Jana Wericha, který si u Ostružné nechal postavit v roce 1938 chatu. Byl vášnivým rybářem a blízkost řeky pro něj byla důležitá. V obci působí známý šumavský řezbář Karel Tittl.


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Velhartice (obec) Klatovy
obec, osada Hory Matky Boží - Velhartice (osada) Klatovy



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)