Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Vyskeř (obec) [34898]



Obec Vyskeř se nachází na úpatí čedičového vrchu v Chráněné krajinné oblasti Český ráj. Na vrchu kopce vysokého 464 metrů nad mořem stojí kaple sv. Anny z roku 1830.

 Dominantní je i kostel Nanebevzetí Panny Marie, jehož dnešní podoba pochází z počátku 20. století, a dřevěná zvonice z r. 1504. Zástavbu obce tvoří převážně rodinné domky, z nichž některé, vzhledem k úbytku obyvatel, slouží již jen k rekreaci. Stav obyvatel na počátku 20. století byl 1030 osob. Současný počet obyvatel je kolem 360.

První zmínky o obci pocházejí z 12. století. Původní obyvatelé vyznávali pohanské bohy. Dokladem toho jsou názvy některých osad a míst v okolí, např. Babiny, Neveselec, Radeč. O této době svědčí i nálezy z roku 1894 - pohanské pohřebiště, zbytky popelnic a srp. Obyvatelé obce přijali později křesťantví. Jejich zaměstnáním bylo prvaděpodobně pálení dřevěného uhlí, dále hospodářství a chov dobytka. Od toho pochází i jedno z možných vysvětlení názvu obce - množství kouřících milířů - viz kouř. Není pochyb, že osada je slovanského původu.


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Vyskeř (obec) Semily



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)