Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Vincencov (obec) [34797]



Obec Vincencov se nachází v okrese Prostějov, v jihozápadním cípu v nadmořské výšce 341 m. Polohou leží na rozmezí Hané a Drahanské vrchoviny, která je již součástí Českomoravské vysočiny. Rozloha katastrálního území Vincencov činí 117 ha, jde tedy o malou obec. Žije zde trvale 125 obyvatel. V obci je přes 70  domů a další se staví. Část starších domků je využívána chalupáři k rekreaci.

Okolí obce je malebné, je to zemědělsky využívaná krajina s poli, remízky a lesy. K zajímavostem patří kaple sv. Floriána a dva kříže. Občanům je k dispozici prodejna smíšeného zboží. Obec je plynofikována, avšak není zde vodovod a kanalizace je jen částečná a zastaralá. 

Atraktivita obce je dána klidným a malebným přírodním prostředím a současně dobrou dojezdovou vzdáleností do Prostějova, Olomouce i Brna, rychlostní komunikace je vzdálena asi 4 km.

Z novější historie obce

Na sklonku 18. století mnohé vrchnosti z praktických důvodů rozdělovaly své menší a odlehlejší dvory svým poddaným a vytvářely nové osady, tzv. familiantské. Majitelem pozemku v naší obci byl Antonín hrabě Schrattenbach. Pozemky byly rozparcelovány mezi dvacet zájemců. Osada se původně nazývala Nový Dvorec. Bratr hraběte byl biskupem a jmenoval Vincenc ze Schrattenbachu. Po něm nese naše obec jméno Vincencov. V roce 1827 si bere Alžběta Schranttenbachová, 18letá dcera biskupova bratra Gustava hraběte Kalnokyho.

Ze starší historie obce

Území obce Vincencov má zajímavou historii zvláště tím, že zde již jednou a to počátkem 14. století existovala osada zvaná Chřelova Lhota. Tuto odprodal Filip z Vranovic v roce 1342 bratřím Soběhrdovi a Ondřejovi z Otaslavic. Od téhož roku se obec uvádí při Otaslavicích jako Lhota. V bouřlivém 15. století v letech 1420 - 1492 ves zpustla. V 16. století byla znovu obnovena, takže zde na "Lhotsku" byl postaven dvůr po německu zvaný "Neuhof" - nový dvůr, lidově nazývaný Otaslavským Dvorkem.


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Vincencov (obec) Prostějov



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)