Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Slovensko » okres * Slovensko » vrchol » Baníkov - Slovensko (vrchol)

Baníkov - Slovensko (vrchol) [30932]


foto Baníkov - Slovensko (vrchol)
    Baníkov (foto:Martin Doleček) ()

Baníkov je nejvyšší vrchol Roháčů a také nejvyšší vrchol hlavního hřebene Západních Tater. Vypíná se nad Žiarskou dolinou, Spálenou dolinou a dolinou Parichvost, asi 15 km severo-severovýchodně od Liptovského Mikuláše.

Pro turisty:

Jedna z nejoblíběnejších, ale také jedna z nejnebezpečnějších túr v Západních Tatrách se začíná u Žiarské chaty, odkud se vydáte po modré značce směrem do Smutného sedla. Asi po hodině přijdete na rozcestí Pod Homolkou, kde si můžete z potůčku naposledy doplnit vodu. Po další asi třičtvrtě hodině stanete ve Smutném sedle, odkud můžete poprvé spatřit vrcholy jako Plačlivé, Ostrý Roháč a Volovec.

Ze sedla začnete po červené stoupat na první ze tří vrcholků Tří kop. Tento vrcholek je zároveň posledním místem, kam se lze bezpečně dostat bez pomoci řetězů. Zde by jste měli výstup ukončit, pokud nemáte žádné zkušenosti se skalnatým vysokohorským terénem.

Přes další vrcholky až na Hrubou kopu přejdete některá poměrně exponovaná místa osazená řetězy. Hrubá kopa je ideálním místem na odpočinek s překrásnými výhledy na okolní i vzdálené vrcholy.

Dále po nenáročné cestě sestoupíte do sedla a začnete opět stoupat na úzký skalnatý hřebínek vedoucí až na vrchol Baníkova.

Tento hřebínek bývá považovaný za nejnebezpečnější místo celého pohoří a čeká vás tu mnoho exponovaných úseků a řetězů. Cestu ze Smutného sedla na Baníkov by jste měli pohodlně stihnout za dvě a půl hodiny.


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)