Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Otnice (obec) [3052]



Obec leží 11 km jihozápadně od Slavkova u Brna, 216 m nad mořem, v jihovýchodním výběžku pahorkatiny Ždánického lesa, v údolí po obou stranách Otnického potoka, do kterého se u obce vlévá potok Bošovský a Lovčičský. Zeměpisné souřadnice centra obce jsou: 49°05‘10,20" severní šířky a 16°48‘47,48" západní délky. Nejvyšší bod je kopec Strážka ve výšce 266 metrů nad mořem. Rozloha katastru je 860 ha.

Historie

První dochovaná písemná zmínka pochází z roku 1255, kdy se uvádí: "Hypolit a syn Jindřich z Otnic" na závěti znojemského purkrabího. Ve vlastnictví obce se vystřídalo mnoho majitelů. Název obce pochází od osobního jména Oten. V minulosti zde bývaly dvě obce Otnice a Otničky. Otničky zanikly koncem 16. století a i když byly v katastru obce Lovčiček, osudy měly těsně spjaté s Otnicemi. 
Dále pro zachování folklórního dědictví (obec je na hranici pomezí hanácko-slovácka) je záměrem obnovit tradici nošení vlastních krojů při tradičních Aloiských hodech. V současné době jsou otnické kroje ke shlénutí při slavnostních událostech.  Je také záměrem obecního zastupitelstva oživit místní tradice a kulturu v obci.
Obec je převážně zemědělská. Dobré půdní a klimatické podmínky umožňují pěstování zemědělských produktů - rostlinná výroba - živočišná výroba. I zde nachází naši občané pracovní zařazení. Veškerou půdu obhospodařují Rostěnice a.s.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Otnice (obec) Vyškov



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)