Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Otnice (obec) [3052]


foto Otnice (obec)
    Otnice kostel (jiva)

Obec leží 11 km jihozápadně od Slavkova u Brna, 216 m nad mořem, v jihovýchodním výběžku pahorkatiny Ždánického lesa, v údolí po obou stranách Otnického potoka, do kterého se u obce vlévá potok Bošovský a Lovčičský. Zeměpisné souřadnice centra obce jsou: 49°05‘10,20" severní šířky a 16°48‘47,48" západní délky. Nejvyšší bod je kopec Strážka ve výšce 266 metrů nad mořem. Rozloha katastru je 860 ha.

Historie

První dochovaná písemná zmínka pochází z roku 1255, kdy se uvádí: "Hypolit a syn Jindřich z Otnic" na závěti znojemského purkrabího. Ve vlastnictví obce se vystřídalo mnoho majitelů. Název obce pochází od osobního jména Oten. V minulosti zde bývaly dvě obce Otnice a Otničky. Otničky zanikly koncem 16. století a i když byly v katastru obce Lovčiček, osudy měly těsně spjaté s Otnicemi. 
Dále pro zachování folklórního dědictví (obec je na hranici pomezí hanácko-slovácka) je záměrem obnovit tradici nošení vlastních krojů při tradičních Aloiských hodech. V současné době jsou otnické kroje ke shlénutí při slavnostních událostech.  Je také záměrem obecního zastupitelstva oživit místní tradice a kulturu v obci.
Obec je převážně zemědělská. Dobré půdní a klimatické podmínky umožňují pěstování zemědělských produktů - rostlinná výroba - živočišná výroba. I zde nachází naši občané pracovní zařazení. Veškerou půdu obhospodařují Rostěnice a.s.


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Otnice (obec) Vyškov



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)