Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Archlebov (obec) [3002]


foto Archlebov (obec)
    Archlebov 1 (jiva)

Osada na svazích Ždánického lesa je zmiňována poprvé roku 1349 již jako městečko. Archlebovské zboží bývalo rozděleno mezi dvě vrchnosti, z nichž jedna sídlila na zdejší tvrzi. Po jejím zániku krátce po roce 1447 měla vrchnost v městečku mimo jiné pivovar a vinice. V polovině 16. století se celý městys stal součástí ždánického panství. V předbělohorském obdob býval v Archlebově bratrský filiální sbor. Barokní stavba dnešního kostela pochází z let 1729 až 1731. Zatímco v meziválečném období žilo v obci okolo třinácti set obyvatel, v současnosti je jejich počet zhruba devět set.

----------------------------------------------------------------------------------------------

Archlebov leží v Jihomoravském kraji v okrese Hodonín ve výhodné poloze na úrodné půdě .

Osídlení v oblasti dnešního Archlebova se datuje již z doby keltských kmenů a po Germánech se začaly objevovat slovanské kmeny . Je velmi pravděpodobné , že v 11. nebo ve 12. století změnila vesnice majitele . Zámožný pán Archleb ovládal oblast ranné vesnice a velkou část území kolem . Od něho odvozuje vesnice své dnešní jméno . Šlechtic vybudoval tvrz a vesnice byla postavena podle plánů . Archlebov byl již v té době zván městečkem . Jeho trhy byly organizovány až do 30. leté války . Za války trhy zanikají .

První písemná zpráva o Archlebově je z r. 1349 . V 15. století byl Archlebov v majetku bohatého rodu Pánů ze Zástřizl . Pravděpodobně mezi léty 1468 - 1490 během válek s Matyášem Korvínem byla archlebovská tvrz zničena .

V 16. století bylo mnoho běd způsobeno tureckými a uherskými vojsky . V tomto století zakoupili městečko Páni z Kounic a na Slavkově . Po bitvě na Bílé hoře r. 1620 byl celý majetek Kouniců zkonfiskován a r. 1622 odevzdán rodině Lichtenstein . Tento rod vlastnil městečko a panství až do r. 1920.

Sedmiletá válka v 18. století přinesla obyvatelstvu velká strádání . V roce 1730 nechal vystavět kníže Václav z Lichtensteina Archlebovu nový kostel . Starý , který byl opraven již v roce 1639 byl změněn z bratrského sboru na katolický . V roce 1781 doznalo změn nevolnictví .

Během roku 1805 táhla Archlebovem ruská vojska a pak tu v r. 1806 tábořili Francouzi , kteří plenili komory , sýpky a hlavně vinné sklepy .

Významným byl rok 1848 během něhož byly zrušeny vrchnostenské výsady . V průběhu roku 1866 řádila v obci a okolí epidemie cholery na niž mnoho lidí zemřelo .

Roku 1912 byl v obci založen Sokol a v roce 1926 Orel .

Na frontách I. světové války padlo 32 archlebovských občanů , v legiích pak bojovalo 11 legionářů .

Během II. světové války přišla o život jedna rodina a na konci války v bojích s Němci padl jeden občan . Archlebov byl 28.04.1945 osvobozen od německé okupace .

Pečetě byly užívány moravskými obcemi od 16. století . Figury na nich měly převážně důležitost pro místní osídlení a obyvatelstvo . Tyto znaky jsou pak pro mnoho obcí typické . Městečko Archlebov má nejstarší pečeť ze 17. století a užívá ji od r. 1621 .

Znak Archlebova z knihy ČR ve znacích symbolech a erbech :

Kdy byl Archlebovu udělen znak není známo . Je znám znak z r. 1621 a protože je znám pouze z pečetí nejsou známy jeho barvy . Na štítě znaku je vyobrazena mříž a nad ní dvě květiny na stoncích . Mezi nimi je šesticípá hvězda . Význam tohoto znaku není popsán .

14.02.2001 obdržela obec Archlebov nový znak a vlajku .

Na štítě znaku je na modrém pozadí zlatý proutěný plot se dvěma vysokými kůly . Vedle kůlů stojí dvě borovice se slaměnými víchy a zlaté slunce mezi nimi . Na plotě je umístěn zelený hrozen vína .

Význam znaku : Archlebov leží ve vinařské oblasti . Ploty se užívaly v srpnu jako brány k uzavření cest do vinohradu a borovice s víchy byly varovným znamením . Od této chvíle nikdo nesměl do vinohradu vstoupit .


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Archlebov (obec) Hodonín



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)