Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Blansko » zajímavost » Zámeček - Sloup (zajímavost)

Zámeček - Sloup (zajímavost) [29723]


foto Zámeček - Sloup (zajímavost)
    Zámeček (foto:Šamalík Antonín) ()


Měly sloužit rekreaci. Dnes jsou to ruiny, které nikdo nechce Újezd u Boskovic , Sloup (AD) - Za dob socialismu státní podniky obnovovaly síly svých zaměstnanců ve vlastních rekreačních a školicích zařízeních. Ta po revoluci a následné privatizaci přešla do rukou nově vzniklých subjektů nebo je do správy převzaly obce. Vlastní kapitolu tvoří torza pustnoucích staveb, které nikdy zamýšlenému účelu nesloužily a dnes působí jako pomníky zašlé slávy svých budovatelů. Lze je nalézt i na místech našeho regionu. V lesích na okraji obce Sloup chátrá od konce osmdesátých let nedokončené táborové středisko.

Takzvaný zámeček postavil na místě plánovaného hřbitova bývalý státní podnik Jihomoravské vodovody a kanalizace. Velkolepá budova s věžičkami měla tvořit zázemí pro pionýrský tábor. Po ekonomické transformaci na počátku devadesátých let objekt skončil v majetku Vodárenské akciové společnosti. Ta se jej pokouší prodat již patnáct let. Poslední stavební práce probíhaly na objektu v roce 1989. Podle původního projektu měli pionýři bydlet ve stanech na nádvoří a dům sloužit jen k vaření, stravování a společenským aktivitám. Jeho součástí bylo rovněž sociální zařízení a několik pokojů pro vedoucí a personál. Podle ředitelky boskovické vodárenské divize Miloslavy Soldánové je nedostatek ubytovacích kapacit největším nedostatkem stavby. „Na dispozičním řešení ztroskotal zájem všech dosavadních zájemců. Budova totiž počítala jen s asi dvaceti lůžky a upravit ji na hotel či ubytovnu by pro investory bylo velmi nákladné,“ vysvětlila s tím, že prodejní cena začínala na patnácti milionech korun. „Výši ceny jsme odvodili ze skutečných prostavěných nákladů, ty činily osmnáct milionů,“ dodala Soldánová. V posledních měsících jedná vedení společnosti s jediným zájemcem. Jak informovala Blanka Ulmannová z generálního ředitelství, klient má vážný zájem a předpokládaná cena se pohybuje kolem čtyř milionů. „Částka nebyla předem stanovená, vzešla ze vzájemné dohody,“ dodala s tím, že totožnost kupce zatím neprozradí.

Celá letitá anabáze mohla být jednodušší, kdyby dědictví po státním podniku připadlo obci Sloup. Podle starosty Josefa Mikuláška bylo takové řešení jednou z uvažovaných variant. „My bychom to okamžitě nabídli za jeden či dva miliony a někdo by to rád koupil a dal do pořádku“ uvedl s tím, že podle jeho informací požadovala Vodárenská zpočátku nikoli patnáct, ale třicet milionů korun. Jak řekl dále, objekt byl po léta cílem zlodějů, kteří trhali plechy ze střechy či kradli okna nebo radiátory. „Dnes je z toho ruina a pochybuji, že ji za slušné peníze někdo koupí,“ dodal. Zastavěná plocha zámečku činí necelých třináct set metrů čtverečních, přilehlé prostory a nádvoří pak přidávají další tři tisíce. Velmi podobný osud provází původně socialistické zařízení v Újezdě u Boskovic. V polovině osmdesátých let je státní podnik Potraviny Brno budoval nad tamějším koupalištěm pro školení a rekreaci svých pracovníků a jejich rodin. K dokončení třípodlažní budovy chybělo podle újezdského starosty Josefa Novotného půl až jeden rok práce. Dokončená je hrubá stavba, dělníci stihli rozvést vodu, odpady a elektřinu, většinou hotové jsou omítky a v podkroví i dřevěné podhledy. I na této budově je však znát zub času, nulová údržba a návštěvy nezvaných hostů. Na mnoha místech zatéká, bortí se střecha, oknům chybí skla a ze zdí visí vytrhané potrubí a kabely. Po listopadovém převratu a následné likvidaci podniku Potraviny přešla stavba do majetku státu. Z něj ji v roce 1996 bezplatně získala obec. Ta žádné varianty využití nezvažovala, ale o rok později objekt využila při budování plynofikace. „Stavba nám spadla do klína přesně v době přípravy plynofikace, která měla stát asi šest milionů korun. Dohodli jsme se s dodavatelskou firmou na směně – oni nám rozvedli plyn, my jim dali barák,“ popsal starosta Novotný. Ani tento majitel však s adaptací či rekonstrukcí nezačal. Budovu pod názvem hrubá stavba penzionu nabízí k prodeji za čtyři a půl milionu korun. 

Text: Danes 


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)