Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Zlínský kraj » okres Vsetín » kostel, kaple, synagoga » Kostel sv. Jana Křtitele - Nový Hrozenkov (kostel)

Kostel sv. Jana Křtitele - Nový Hrozenkov (kostel) [29527]



V 17. století a v první polovině 18. století patřil Nový Hrozenkov k vsetínské faře. Do roku 1752 byly bohoslužby slouženy ve školní budově. Původní starý hrozenkovský kostel pocházel z roku 1752, byl celý dřevěný s věží v průčelí. Na věži visely dva zvony. Kostel měl dva boční oltáře, Matky Boží a sv. Prokopa. Kostel byl zasvěcen sv. Josefu. Původní kostel stál mezi hřbitovem a nynějším kostelem. V jeho blízkosti byl zřízen hřbitov, zhruba na stejném místě jako dnes. K hrozenkovské lokálii patřila sousední obec Halenkov a z obce Hovězí k ní patřily tzv. kopanice, čili paseky. Na samostatnou farnost byl Nový Hrozenkov povýšen 30. května 1784.

Za působení prvního faráře Jiřího Jahna (1784-1797) byl postaven nový kostel se hřbitovem (stavba dokončena roku 1789) a dřevěná jednopatrová fara pokrytá šindelem. Tato fara se nacházela mezi stávající farou a potokem Brodská. Nový kostel, jak uvádí některé prameny, byl snad také zasvěcen sv. Josefu. Historikové soudí, že později došlo k omylu a zasvěcení sv.Janu Křtiteli. Pravděpodobnější však je, že zasvěcení sv. Janu Křtiteli bylo na základě zasvěcení oltáře, přivezeného z jednoho zrušeného olomouckého klášterního kostela. K oltáři byly roku 1894 v Novém Jičíně pořízeny dva postranní oltáře. Roku 1917 byl vyroben nový dřevěný hlavní oltář. Boční oltáře byly roku 1971 při velkých úpravách kostela odstraněny v souvislosti s reformou liturgie po II. Vatikánském koncilu..

Za působení P.Tomáše Blatníka byla roku 1839 vystavena nová zděná farní budova, která po úpravách a přestavbách slouží dodnes. 1. a 2. října roku 1870 byly vytaženy do věže kostela čtyři zvony pořízené za 952 zlatých. Historie hrozenkovských zvonů je velice zajímavá. Beryliova bronz, neboli zvonovina, z níž byly zvony odlévány, našla uplatnění ve válečném průmyslu, zejména při výrobě kanónů. A tak také čtyři hrozenkovské zvony byly postupně roku 1917 odebrány. Nový umíráček byl pořízen roku 1919 a až 25. června roku 1925 byly pro Hrozenkov vysvěceny tři nové zvony. Tyto zvony však stihl nemilosrdný osud za druhé světové války. 7. dubna 1942 byly tři zvony i umíráček opět odevzdány pro válečné účely.

Po válce byl vytažen velice nekvalitní náhradní zvon. Nových zvonů se Hrozenkov dočkal až roku 1960. Dne 6. listopadu byly posvěceny nové zvony, které dostaly jméno po předcházejících: sv. Jan, Panna Marie a sv. Cyril a Metoděj. Slouží dodnes. V Hrozenkově se do té doby při zvonění tahalo za provazy a teprve při instalaci nových zvonů se zprovoznil elektrický pohon. Roku 1918 byly také pro válečné účely odebrány cínové píšťaly z varhan, varhany byly doplněny a opraveny v říjnu roku 1926, poslední generální oprava varhan byla provedena roku 1998.

Křížová cesta v kostele pochází z roku 1932 a je od akad.malíře Adolfa Hoellera.

Od stavby kostela sv. Jana Křtitele uplynulo více než čtvrt tisíciletí a za tu dobu prošel kostel i fara mnoha úpravami a rekonstrukcemi, vzpomeňme některé: oprava velké věže a její pokrytí mědí (1975), dřevěné obložení stěn  (1987), oprava střechy a pokrytí měděným plechem (1989), plynofikace (1997), zahájení adaptace fary (2000), adaptace fary po požáru z roku 2001 (2002), nové dřevěné zvukotěsné zpovědnice (2002), odvlhčení obvodového zdiva (2007), výměna oken a restaurace vitráží (2008), vestavba sociálního zařízení do bočního vchodu a přístřešek na kola (2008).


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)