Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Pivín (obec) [29395]


foto Pivín (obec)
    Pivín - škola (Kolchar)

Obec Pivín leží v jižní části Olomouckého kraje, asi 15 km jihovýchodně od města Prostějova - poloha na mapě.

Leží na Prostějovské pahorkatině, která je součástí Hornomoravského úvalu. Nachází se v kotlině, otevřené na severovýchod a jihovýchod. Na severu sousedí s obcí Čelčice, na severovýchodě s Klenovicemi, na jihozápadě s Dobromilicemi, severozápadně s lázeňskou obcí Skalka, jihovýchodně s Tvorovicemi a jižně s Němčicemi nad Hanou. Obvod obce měří 8,5 km, rozloha katastru obce je 865 ha a nadmořská výška je v rozmezí 200 -217 m. Nejvyšší místo je mezi Pivínem a Skalkou - 276 m.

V současné době má obec 190 obydlených domů a 731 obyvatel. Středem obce prochází silnice, po obou stranách jsou vystavěny domy. Dominantou obce je prostorná náves, plná zeleně, kterou protéká od západu k východu potok Okenná. Délka obce je necelý 1 km.

Zmínku o obci Pivín najdeme v úředních listinách již v roce 1321, kdy český král Jan Lucemburský zastavil Tovačov a Pivín s přilehlými osadami Jindřichu z Lipé. Ke stavebním dominantám obce patří budova základní školy z roku 1914 a budova kostela, o jehož existenci je první písemná zmínka z roku 1550. Na místě tohoto původního zchátralého kostela byla v letech 1712 - 1718 postavena nová stavba kostela, v níž se snoubí gotika s barokem. Přilehlý park je vysázen stromovím a spolu s kostelem tvoří ucelené a malebné centrum obce.

V obci jsou pořádány mnohé kulturní a společenské akce. Největším organizátorem je Divadelní společnost Větřák, která byla založena v roce 1991. Tato společnost udržuje v obci lidové tradice: Ostatky - spojené s maškarním průvodem obcí a pochováváním basy, v dubnu je to pálení čarodějnic, v květnu potom stavění a kácení máje a v srpnu tradiční Domlácená.

Ke sportovnímu využití slouží v obci dvě hřiště - travnaté fotbalové hřiště a hřiště s umělým povrchem. Pro nejmenší děti jsou v parku průlezky a houpačky. Občerstvení nabízí v obci tři hostince a tři obchody.


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Pivín (obec) Prostějov



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)