Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Blansko » jeskyně, kras » Jeskyně Výpustek (jeskyně)

Jeskyně Výpustek (jeskyně) [29237]


foto Jeskyně Výpustek (jeskyně)
    Vstupní objekt (xhlav)


Jeskyně Výpustek je jednou z největších jeskyní Křtinského údolí. Protékající voda zde vytvořila složité jeskynní bludiště o zatím známé délce 2 500 m ve dvou podlažích.

V jeskyni byly nalezeny pozůstatky pleistocenní zvířeny. Na počátku 20. století byla jeskyně značně poškozena prováděním těžby fosfátových hlín. Před 2. světovou válkou sloužila jako sklad munice pro Československou armádu. V době německé okupace byla přeměněna na podzemní zbrojní továrnu. Tato továrna byla zničena při ústupu německé armády.

Po skončení války byla na čas přístupná k provádění speleologických výzkumů, než byl opět převedena pod vojenskou správu a přeměněna na protiatomové pracoviště řídícího velitelského štábu Československé lidové armády.

V současné době patří jeskyně pod Správu jeskyní Moravského krasu a je celoročně přístupná. Prohlídková trasa má délku 600 m a je na ní představena příroda i pohnutá historie této jeskyně.

Od roku 2015 je v areálu jeskyně otevřena expozice "Jeskyně a lidé", ukazující souvislosti geologického vývoje jeskyní i jejich využívání od dávnověku po současnost. Expozice je vhodná jako doplněk pro studium tohoto tématu pro školy všech stupňů. Vstup do expozice je bezplatný, cena je již zahrnuta ve vstupném do jeskyně. 

 


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)