Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Štěkeň (zámek) [29188]




Trz ve Štěkni byla postavena ve 14. století, kdy byla ve vlastnictví vladyckého rodu Bavorů. V letech 1664-1665 Losiové z Losimthalu původní tvrz přestavěli v raně barokní zámek. Do dnešní doby se dochoval v téměř nezměněné podobě. Průčelí zámku byla upravena r. 1784 a v první polovině 19. století po požáru v josefinském slohu.

Zámek stojí na západním okraji obce na kopci, který vyrovnává z jižní a jihozápadní strany terasa. Rozsáhlý areál zámku je tvořen vlastní čtykřídlou budovou kolem čtvercového nádvoří, krajinářským parkem s ohradními, tarsními a opěrnými zdmi, schodišti, bazénem, zahradním domkem a hospodářským dvorem.

Zámek je majetkem řádu Congregatio Jesu, kterému byl vrácen po konfiskaci na konci 40-tých let minulého století. Poté zde byl zřízen domov důchodců, který zámek opustil během roku 2001. Od té doby je snaha zámek opravovat. Je zde možná také prohlídka zámku s výkladem. Součástí je památný pokoj Karla Klostermanna, šumavského spisovatele, který zde strávil posledních pár let života a roku 1923 zde zemřel.

K zámku přiléhá též velký anglický park. Je přístupný pro širokou veřejnost a zejména v jarních a letních měsících je zde strávený čas velmi příjemný. Můžete se posadit pod památné, téměř 300 let staré Duby Plazivé, pod kterými seděl i František Josef I. při svém pobytu na zámku. Původní park dnes již protíná silnice, takže jeho druhá polovina (táhnoucí se téměř až k řece Otavě) je dnes již málo udržována avšak zavede vás až k jezu, kde je v létě možnost krásného koupáni. Zámek dnes také nabízí možnosti ubytování a stravovaní.

 

Informace o ubytování.

Srdečně Vás zveme do Domova Panny Marie, kde v jednoduchých zámeckých pokojích můžete prožít několik dní v atmosféře Svaté rodiny. Nabízíme klid, dobré domácí jídlo, zdravé prostředí zámeckého parku, možnost účasti na bohoslužbách v zámecké kapli, která je návštěvníkům k dispozici též během celého dne. Naši hosté mají možnost pohovořit si o duchovních věcech i o všedním životě se sestrami CJ. V zámku je instalována sbírka obrazů od Ignáce Raaba ze života sv. Aloise a sv. Stanislava Kostky. Za shlédnutí dále určitě stojí památný pokoj Karla Klostermanna, šumavského spisovatele, velký Losyho sál s malovaným stropem, kde pořádáme koncerty, přednášky a jiné kulturní akce. Hostům můžeme nabídnout prohlídku celého zámku s průvodcovskou službou. Pokoje nabízíme s vlastním příslušenstvím nebo se společným příslušenstvím nejvíce pro čtyři pokoje. Počet lůžek na pokoji: od jednoho až po šest lůžek, celková kapacita je sto lůžek v pětadvaceti pokojích. Při exerciciích se snažíme, aby exercitanti byli ubytováni jednotlivě, i když třeba ve velkém pokoji. Je možné objednat si ubytování s plnou penzí, s polopenzí nebo jenom se snídaní. Poskytujeme i noclehy bez jídla. V areálu zámku je možné parkovat a uložit jízdní kola a motorky. Pro děti máme pískoviště a houpačky. Pořádáme táboráky pro návštěvníky s opékáním tradičních pochoutek.


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)