Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Jihlávka (obec) [2904]



Nejstarší písemná zpráva o vesnici pochází z roku 1356, kdy byla v držení bratrů Rysa a Viléma z Jihlávky a byla součástí panství Janštejnského.Na území obce se nacházela zemanská tvrz. Za vsí u rybníka Bor je památné místo, kde se roku 1423 střetlo vojsko husitů s vojskem Menharta z Hradce. Husité byli krvavě poraženi, proto se rybníku říká též Krvavec a místu pod rybníkem V Krvavcích.

Obecní škola byla postavena v letech 1896 - 1897. Od roku 1894 je v obci Sbor dobrovolných hasičů. Veřejná obecní knihovna vznikla roku 1920. Obcí prochází železnice s jejíž stavbou bylo započato roku 1885 a první vlak zde projížděl 1.listopadu 1887.

Nejstarší historickou památkou v obci jsou kamenná boží muka z roku 1673.
V Jihlávce jsou také dvě zvonice - katolická a evangelická. Zvony z nich byly za druhé světové války zcizeny Němci. V roce 1920 obec postavila pomník vojákům padlým v první světové válce.

Škola byla pro nedostatek dětí zavřena a přestavěna na obecní byty pro mladé rodiny. V Jihlávce je k dispozici veterinář, zámečník a truhlář, nachází se zde dvě přírodní rezervace se vzácnými druhy rostlin a živočichů a uprostřed obce roste památný strom javor klen.

Čistý vzduch, klid a krásná příroda lákají k vycházkám, sběru lesních plodů nebo cykloturistice. V zimním období jsou na osm kilometrů vzdáleném nejvyšším vrcholu Českomoravské vrchoviny - Javořici - vhodné podmínky pro běžecké lyžování.

 


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Jihlávka (obec) Jihlava



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)