Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Vysočina » okres Jihlava » město, městys » Dolní Cerekev (městys)

Dolní Cerekev (městys) [2886]


foto Dolní Cerekev (městys)
    Úřad městyse a pošta (E.Koutná)

Dolní Cerekev byla pravděpodobně založena biskupem Pelhřimem v roce 1224. Zpočátku se jí říkalo Německá Cerekev, kvůli německým osadníkům. V roce 1451 získal obec Václav Leskovec z Leskovce, člen významného jihočeského rodu. Právě za Leskovců zde byla vybudována tvrz (první zmínka z roku 1552), dvě brány k výběru mýta a právě v této době získala Cerekev také erb. Po Bílé hoře v roce 1623 získává Cerekev opět pražské arcibiskupství, kterému Cerekev patřila až do roku 1918. V roce 1768 vypukl v obci požár, který zničil velkou část obce. Dolní Cerekvi se v její historii nevyhýbaly ani epidemie. Např. v roce 1832 vypukla epidemie cholery, na kterou zemřelo přes 100 občanů. V polovině 18. století byla zřízena obecná škola a v roce 1825 byla postavena nová školní budova (dnes je zde obecní úřad).

V roce 1887 byl zahájen provoz na trati Jihlava- Veselí nad Lužnicí. Původně měla být v Cerekvi hlavní zastávka, která je dnes v Kostelci, ale kvůli odporu místních sedláků zde byla zřízena pouze osobní zastávka. Později (v roce 1915) k ní přibyla i zastávka nákladní a skladiště. Po první světové válce začala modernizace obce velmi rychle postupovat. V roce 1928 zahájilo promítání místní kino a od roku 1937 byla obec plně elektrifikována. Druhá světová válka se do dějin obce zapsala dvěma důležitými událostmi. V únoru 1945 byl proveden nálet spojeneckých letců na místní železniční most a 9. dubna 1945 byl poblíž drážního domku zastřelen německou hlídkou ruský zajatec. Rudá armáda dorazila do obce 10. května 1945.

V roce 1960 solní bránu silně poškodil projíždějící tank, a tak musela být o rok později zbourána. (Druhá brána byla zbourána už v roce 1850.) V této době opět dochází k další modernizaci obce. Bylo postaveno zdravotnické středisko, kulturní dům, místní rozhlas atd. Od 1. dubna 1980 byla Dolní Cerekev společně s Novým Světem a Spělovem sloučena v jednu obec. 10. října 2006 byl obci vrácen status městyse.

V současné době má Dolní Cerekev asi 1217 obyvatel, z toho 795 v produktivním věku. Výměra obce je 1583 ha, takže hustota obyvatel je přibližně 77 na čtvereční kilometr. V obci je škola, pošta, zdravotnické zařízení, plynovod, vodovod, zastávky autobusové i vlakové, několik obchodů a pekárna. Ani zábava není zanedbaná. Obec provozuje kino, v roce 1998 byla dostavěna nová sportovní hala, z bývalého kulturního domu se stala diskotéka a samozřejmě nechybí ani hospody. Nemalé prostředky též jdou do udržení akceschopnosti místní hasičské jednotky. Mládež je v současnosti poměrně úspěšná v házené a v hasičských soutěžích.

Dolní Cerekev je i výchozím bodem naučného výletu. Začátek trasy je poblíž udržovaného původně gotického kostela sv. Magdalény. Vychází se po modré turistické značce směr naučná stezka Čeřínek a jdeme asi půl druhého kilometru. Po málo frekventované silnici opouští Dolní Cerekev, za kterou se nám již nabízí výhledy na Přírodní park Čeřínek a Nový rybník. U vstupu na naučnou stezku narazíme na první ze 14 zastávek naučné stezky. Stezka je dlouhá šest kilometrů, provádí kolem přírodní památky Přední skála, seznamuje nás na svých zastaveních s geomorfologickými, botanickými a zoologickými zvláštnostmi území a je zpřístupněná od 26. května 1984.

Obec neustále připravuje nové byty a snaží se získat mladé obyvatele z nedaleké Jihlavy. Na místních panelácích přibyli v poslední době nástavby. A je rozhodně lepší dívat se na klasickou šikmou červenou střechu než na rovnou, kterou mívá většina panelových domů. Vedle paneláků vyrostla bytovka.


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
město, městys Dolní Cerekev (městys) Jihlava



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)