Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Horní Branná (obec) [28792]



Horní Branná je vesnice v Podkrkonoší, která se táhne v údolí po obou stranách potoka Sovinky.

Ještě před rokem 1848 všude tady byly hluboké lesy, v nichž bylo hojně sov. Potok sbírá svoji sílu na stráních kopce Sovince a pospíchá dolů Valteřicemi, Horní Brannou, Dolní Brannou a v Kunčicích se vlévá do Labe.

Celá ves je ukryta v údolí mezi vrchy. Z dálky je vidět jenom věž hornobranského kostela. Vše ostatní tone v záplavě stromů. Nadmořská výška v místě hornobranské školy je 461 metrů. V dávných dobách kolem staré valdštejnské tvrze a dřevěného kostelíka bylo jenom několik gruntů a chatrčí. Za okupace měla Horní Branná přistěhováním uprchlíků z pohraničí téměř dva a půl tisíce obyvatel.

Horní Branná je vesnice s velmi starou a slavnou historií. Byla majetkem rodů, které patřily k nejmocnějším v naši zemi. Jejich dílem bylo už v dávných dobách zřízení fary a její obsazování muži učenými – někdy až z Prahy. Nezůstalo to jistě bez vlivu na kulturní život osady. Jako jinde se tu vystřídaly časy slavné s velmi smutnými. Mnohokrát prostý lid byl už úplně na dně svých sil, ale pokaždé ho udržela jen víra v lepší příští.

Horní Branná hrála velmi často významnou úlohu v životě Podkrkonoší a Krkonoš. Už proto si zasluhuje, aby žijící a jejich potomci se alespoň trochu seznámili s její bohatou historií.


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Horní Branná (obec) Semily



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)