Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Žilina (obec) [2821]


foto Žilina (obec)
    Letecký pohled na obec (Mírek)

Žilina je obec v okrese Kladno. Je členem Svazu měst a obcí, Sdružení obcí a mikroregionů Křivoklátsko a Svazek obcí mikroregionu Bratronicko.

Obec je položena v mělké kotlině, lemované od jižní strany až po severozápad lesním masívem zde začínajících křivoklátských lesů. Další lesní útvar menší rozlohy (Smejcenina) je na severní straně katastru obce. Dno kotliny je v prostoru původní návsi na úrovni 393 m n. m. Je vzdálena západně 30 km od Prahy, 10 km od Kladna a 7 km od prezidentského zámku a hrobu prezidenta T.G.Masaryka a jeho rodiny v Lánech. Obcí prochází hranice Chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko.

Obec vznikla asi v polovině 12. století. První písemná zmínka o ní je z roku 1352, kdy je v seznamu papežských desátků. Název obce je staroslovanského původu a znamenal místo bohaté na vodní prameny a mokřiska. V průběhu doby procházel změnami - Zylina, Zilina, Silina, Zilinia, kolem roku 1660 již Žilina, poté Schillin, Žlín, Žihlina, ale od roku 1845 je již nezměněný – (Žillina) Žilina. Obec byla královským majetkem, ale roku 1552 ji daroval král Ferdinand I. Janu Bořitovi z Martinic a na Smečně. Až do vzniku ČSR roku 1918 byla součástí Smečenského panství. Od té doby do roku 1949 patřila do okresu Slaný, potom do okresu Nové Strašecí a od roku 1960 do okresu Kladno, kam má nejblíže i nejlepší spojení. V letech 1980 - 1990 byla k Žilině připojena sousední obec Lhota. Dnes má obec 265 domů, 735 obyvatel a dále se rozrůstá.

V obci jsou tři prodejny potravin a drobného zboží, restaurace a dvě pohostinství, pila, tesařství, firma zajišťující práce elektro a vodoinstalační a zemní, kamenictví, drobná řemesla a sběr kovového odpadu.

Od roku 1947 je v obci elektrická síť a od roku 1966 vodovodní. Od prosince roku 1997 je v provozu čistička odpadních splaškových vod s oddílnou kanalizací a je na ni napojena celá obec. Plyn byl zaveden v roce 2002. Telefon je zaveden v celé obci.

Obec je od roku 1991 aktivně zapojena v Programu obnovy venkova a od roku 2000 má schválený územní plán..

V sokolovně je v současné době využívána jen její restaurační část. Její topný systém byl v roce 2004 plynofikován. Nyní se připravuje její přístavba a oprava a oprava přilehlého sportovního hřiště. Travnatá plocha parku byla v roce 2004 opravena a doplněna stromovou a keřovou zelení a postupně se doplňuje zařízeními pro dětské hry, sport a odpočinek všech věkových skupin.

Žilina je velice hezká a výstavná, udržovaná, má mnoho zeleně. Pro svůj vzhled, krajinné umístění, klid, čisté ovzduší a okolní lesy a dobré spojení na všechny strany - i na Prahu, je vyhledávána pro stavbu rodinných domků, s čímž počítá i územní plán obce. Ve výstavbě je ubytovací, rekreačně sportovní areál, s jehož otevřením se počítá v roce 2006. Pracuje se na úpravě veřejných prostranství pro odpočinek a sport.
Obec má již vozovky i chodníky s pevným bezprašným povrchem.


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Žilina (obec) Kladno



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)