Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Blansko » restaurace, hostinec » Restaurace Makkabi - Boskovice (restaurace)

Restaurace Makkabi - Boskovice (restaurace) [26815]


foto Restaurace Makkabi - Boskovice (restaurace)
    Restaurace Makkabi ()

Restaurace je už 2 roky zavřená

Restaurace Makkabi se nachází v jedné z uliček bývalé židovské čtvrti. Ulice v podzámčí je pojmenována po panu Velenovi z Boskovic, zakladateli zdejšího hradu a starobylého moravského rodu pánů z Boskovic. Prakticky pár kroků odtud, ať se vydáte kterýmkoli směrem, najdete všechny významné historické památky tohoto města. Blízko jsou i oblíbené vycházkové trasy místních obyvatel.

Samotná restaurace stojí na místě jednoho ze židovských domů, které se již nepodařilo zachránit od zkázy. Nová budova však alespoň svým půdorysem, průčelím a vnitřními klenbami zachovává původní vzhled a charakter tak, aby nijak nenarušovala ráz čtvrti a nenásilně splynula s okolím.

Makkabi - tradiční název

Jméno Makkabi, jakkoli zní cize a zvláštně, bylo pro tuto restauraci zvoleno zcela záměrně. Vedly nás k tomu minimálně tři dobré důvody.

Za prvé, restaurace stojí ve staré židovské čtvrti, a proto bylo nejpříhodnější pro ni najít pojmenování, které nebude tomuto prostředí cizí. Jméno Makkabi má židovský původ a jeho kořeny najdete ve Starém zákoně. Makabejští byli Židé, kteří se v roce 167 před naším letopočtem postavili na obranu své víry a vzbouřili se proti nadvládě Řeků v Judsku. Svůj boj za židovskou nezávislost na nějaký čas také vyhráli.

Za druhé, chtěli jsme najít pojmenování, které připomene historii této židovské čtvrti. A jméno Makkabi k Boskovicím nerozlučně patří. Nesl ho totiž židovský tělovýchovný spolek, který v Boskovicích působil. Takové kluby, obdoby českého Sokola či katolického Orla, zakládali Židé na památku chrabrých Makabejských po celém světě. Příkladem může být známý izraelský basketbalový klub Maccabi Tel Aviv. Tělocvična toho boskovického spolku, původně škola, stála ještě v padesátých letech hned za rohem, v dnešní ulici Pod klášterem. Na jejím místě vedle zdi zámeckého parku najdete už jen nový dům s předzahrádkou.

Za třetí, naše restaurace si zakládá na tom, že může svým hostům nabídnout poměrně široký sortiment točeného piva. V naší nabídce je, bohužel, sice nenajdete, ale patrně nejznámější izraelské pivo a pivovar, kde se vaří, se opět jmenují příznačně - Maccabi.


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)