Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihočeský kraj » okres Písek » město, městys » Protivín (město)

Protivín (město) [2624]


foto Protivín (město)
    Masarykovo náměstí. (kemadaj)

Jako první zmínku o tomto městě lze považovat rok 1282. Předpokládá se ale, že obec vznikla již někdy kolem roku 1260 a to jako tvrz a vesnice okolo zlatonosné řeky Blanice. Ta městem také protéká. Kam paměti sahají, nepatřilo město nikdy soukromým osobám, nýbrž byl odedávna zbožím královským. Během vlády Karla IV. a Václava IV. spravovali obec jen vlastní správci. V roce 1562 mění obec majitele, když je prodána Ferdinandem I. Jáchymovi z Hradce, který ji držel po 40 let. V této době také byla severovýchodně od Protivína založena správcem Zelendarem soustava rybníků . V roce 1598 Protivín získali bratři Kryštof Vratislav a Jiří z Mitrovic. Tehdy Protivín obsahoval 16 vesnic. městečko s tvrzí, pivovarem, mlýnem, pilou atd. Po vystřídání celé řady majitelů přešel majetek v roce 1711 do rukou Adama Františka knížete ze Schwarzenberka“ 

19. století znamenalo pro obec dobu rozkvětu, během níž došlo k jejímu značnému rozvoji. Po uzavření cukrovaru se ale začala zvyšovat nezaměstnanost, což vedlo k vlně vystěhovalectví jak do okolních oblastí, tak i do vzdáleného USA, kde ve státě IOWA  založili protivínští  přistěhovalci kolem roku 1855 i stejnojmennou osadu Protivín. V srpnu roku 1899 byla pak obec Protivín povýšena na město. V současné době má Protivín s připojenými obcemi asi 5 tisíc obyvatel.

Celá zástavba Protivína je soustředěna kolem jedné dlouhé ulice táhnoucí se od železničního nádraží Protivín přes náměstí až k železniční zastávce Protivín-zastávka. Na konci náměstí stojí zámek v renesančním stylu, který byl kdysi zařízen pro letní hosty. Nyní je v majetku Obvodního úřadu Praha 4. Přilehlý park má rozlohu 7,6 ha a roste v něm 20 druhů vzácných dřevin.

Město je známo především díky pivu, jež se vaří v místním pivovaru založeném v roce 1598. Jedná se o značku Platan, kterou vaří Městský pivovar Platan s. r. o. Svůj název pivovar získal od dvojí aleje platanů, jež vede k jeho bráně. 


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
město, městys Protivín (město) Písek



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)