Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Pardubický kraj » okres Ústí nad Orlicí » pevnost, opevnění » K-S 32 Na růžku - Lichkov (pěchotní srub)

K-S 32 Na růžku - Lichkov (pěchotní srub) [2602]


foto K-S 32 Na růžku - Lichkov (pěchotní srub)
    Objekt těžkého opevnění (2018) (Kamler)

Stručný popis a historie objektu
Pěchotní srub K - S 32 je oboustranný dvouzvonový dvoukřídlý objekt, vybudovaný ve II. stupni odolnosti v rámci 5. stavebního podseku ŽSV III Králíky. Betonován byl ve dnech 7. až 14. prosince 1936 a na jeho stavbu se spotřebovalo 1 570 m3 betonu. Osádku objektu mělo tvořit 36 mužů. Okupace přinesla objektu značnou újmu, vytrženy byly oba pancéřové zvony a všechny střílny hlavních zbraní. Postřelována byla jeho levá strana. Díky trhacím pracím a postřelování byl srub značně poškozen, stal se zdrojem surovin a stavebního materiálu, místem skládky a jeho devastace pokračovala až do jara roku 2001.

Výzbroj objektu
Pravá i levá střelecká místnost srubu byly vyzbrojeny shodně protitankovým kanónem vz. 36 spřaženým s těžkým kulometem vz. 37 a dvojčetem těžkých kulometů vz. 37. Obranu týlu srubu zajišťovaly čtyři lehké kulomety vz. 26. Stejnou zbraní byl vyzbrojen levý pancéřový pěchotní zvon, pravý zvon byl určen pro těžký kulomet vz. 37.

Současnost a expozice
Návštěvníci mohou díky péči členů DK Praha - sekci Forteg shlédnout vyčištěný interiér srubu, kde v současné době za podpory obce Lichkov probíhá postupná rekonstrukce. Nejzřetelnější změny jsou k vidění na pravé straně objektu, kde bylo opraveno krycí křídlo, osazena maketa pancéřového zvonu a obě střílny hlavních zbraní. Souběžně s probíhající rekonstrukcí jsou zřizovány expozice věnované čs. opevnění, čs. obrněné technice, historii bezmotorového létání, našim vojákům na západní i východní frontě a vojenské technice z let 1939-1945. Nově je přístupna expozice civilní protichemické ochrany před II. světovou válkou v ČSR.

Přístupové trasy
Autem - silnicí z obce Mladkov směrem na obec Lichkov, objekt se nachází asi 100 metrů vpravo od silnice a vede k němu polní cesta. Vlakem - vystupte ve stanici Lichkov (trať Praha - Varšava) a odtud pěšky po silnici směrem na obec Mladkov.


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)