Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Praha » okres Praha hl.m. » restaurace, hostinec » Restaurace U Bulínů - Praha-Vinohrady (restaurace)

Restaurace U Bulínů - Praha-Vinohrady (restaurace) [25802]



Vážení přátelé, v roce 1998 převzala rodina současných majitelů restauraci po bývalém nájemci. Jak už to tak v začátcích chodí, chtěli po svém mírně pozměnit solidně fungující restauraci. Po strhnutí linolea v zanedbaném salónku se ukázala prvorepubliková dlažba, pod kterou k jejich nemalému překvapení se v hlíně objevilo množství věcí připomínající odpad.

S archeologickou pečlivostí postupněodhalovali předměty zabalené do mastných papírů - do svazků svázané příbory, rozpadlý tlakoměr jakéhosi starobylého stroje, zvířecí roh v dřevěné škatuli a záhadný litinový kastrol s víčkem ovázaným měděným drátem. V napětí nadzdvihli poklici. Špalíček pravé hovězí svíčkové na okrajích prošpikovaný do červena zabarveným špekem zalitý hustou smetanovou omáčkou, terč velkého žlutého citronu se šlehačkou a brusinkami a nad pravými houskovými knedlíky se zdvihl obláček páry. To jídlo bylo čerstvé! Všichni postupně ochutnali až do vytření poslední kapky omáčky. Radost prostoupila jejich další bádání. Nalézali předměty jako starobylé kuchařské náčiní, modlitební knížku, elegantní dámskou botu a jiné věci běžné denní potřeby.

Nakonec otevřeli plechovou krabici plnou nejrůznějších fotografií a písemností a především těsnopisem psaným deníkem Anežky Tuzarové.

„Vincenc Bulín, dej mu pán Bůh lehké odpočinutí, byl poctivý člověk, hokynář. Suroviny míval jen čerstvé z nejlepších zdrojů. Dával na dluh a za to ho měli lidé rádi. V chudobě žil jako ostatní. Za ženu vzal sobě proti němu vzrůstem vysokou Milušku Drobkovou, zvanou Drobek, jež mu byla velkou kritičkou. Vincenc pracoval do úmoru a v těžké době úsměvy nešetřil. Toho času k nim do krámu počal choditi hejsek kdovíjaký, kterýžto se jmenoval Ignác Kuchara. Vyslechnutí i pochopení pro ztrápeného Vincence měl a stal se tak u něj asi oblíbený. Jednoho dne o úplňku po velkém dešti voda Bulínovi do skladiště dostala a všechny zásoby zničila.

U nás se nekouří!


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)