Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihočeský kraj » okres Písek » obec, část obce (osada) » Albrechtice nad Vltavou (obec)

Albrechtice nad Vltavou (obec) [2566]



Albrechtice nad Vltavou jsou obcí v jižních Čechách na drobném přítoku Vltavy v Jihočeském kraji v okrese Písek . Součástí obce jsou osady Údraž , Jehnědno , Chřešťovice , Hladná a Újezd a celkový počet obyvatel činí více než osm set .

O obci je poprvé zmínka z roku 1352 v soupise papežských desátků bechyňského děkanátu . Obec je patrně ale podstatně starší , jak dokládá v jádru románský kostel sv. Petra a Pavla z druhé poloviny 12. století . O kostele , jenž je dominantou obce je písemný záznam z roku 1360 , kdy je doložen farář . Kostel je pravděpodobně dílem milevské stavební huti a v jižních Čechách patří k nejvýznamnějším . Ves patřila k panství blízkého hradu Újezdce , ten je připomínán v roce 1323 jako příslušenství královského hradu Zvíkova . Újezdec však v průběhu let zanikl téměř beze zbytku . V pozdější době byla obec spravována správci ze zámku v Neznašově . V druhé polovině 16. století drželi Albrechtice rytíři Oudražští z Kestřan . Po bitvě na Bílé hoře se dostaly do majetku císařského generála hraběte dona Baltazara de Marradas a byly spravovány z Hluboké . Do roku 1635 se o Albrechticích píše jako o městečku , ale o několik let později během třicetileté války zpustly a jsou opět označovány jako ves . V roce 1657 se stávají majetkem Václava hraběte z Vrtby . Dědictvím se dostávají do rukou barona Schutze a zadlužený majetek kupuje roku 1785 c.k. horní rada Prosper hrabě Berchtold . V držení rodu Berchtoldů byly Albrechtice až do roku 1948 .

Zvláštností obce a ojedinělou pozoruhodností v Čechách jsou figurální malby s veršovanými nápisy z poloviny 19. století v arkádách ohradní zdi hřbitova .

Katastr obce leží mezi řekou Vltavou a zalesněnými svahy Píseckých hor , které jsou chráněným parkem . Podle pověsti přinášel hlas zvonu kostela sv. Jana Křtitele v osadě v Chřešťovicích v minulosti smůlu vorařům a proto , když se vydávali na cestu , loučili se s nimi jejich ženy přáním : " Jen abyste neslyšeli zvonek " .

Znak obce : Albrechticím nad Vltavou byl udělen znak a prapor dne 19.listopadu 2001 . Zeleno - stříbrně vlnitě vlevo polcený štít . V zeleném poli zlatý vztyčený klíč se zuby ven a stříbrný postavený meč se zlatou záštitou , hruškou a jílcem .

Význam symbolů znaku : Symbolika znaku vychází z použití atributů svatých , kterým je zasvěcen místní kostel . Klíč patří k prvořadým symbolům sv. Petra , meč odkazuje na sv. Pavla , apoštola národů , jenž byl za císaře Nerona v Římě mečem sťat . Stříbrné pole při boku štítu symbolizuje řeku Vltavu a zelené pole bohatství lesů v okolí . Je současně i barvou , kterou lze charakterizovat zemědělství a venkov .


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Albrechtice nad Vltavou (obec) Písek



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)