Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Nebanice (obec) [2496]



Obec Nebanice leží severovýchodně asi 9 km od Chebu. Původní obec byla položena těsně u koryta řeky Ohře, které vytvářelo okolo obce několik mohutných meandrů. Dnes je tok řeky regulován a přesunut cca 500 m jižně od obce.

Na levém břehu Ohře v mírně se svažujícím terénu vyrostla obec Nebanice soustředěná kolem návsi. Nad vesnicí se tyčí kostel sv. Osvalda. Název Nebanice svědčí o slovanském původu jména, původně asi Nebažnice – ležící mimo bažiny.

Vznik obce není datován. První zmínka je z roku 1391, kdy se o vsi hovoří jako o majetku chebského rodu Juncknerů. Tento významný rod nechal vybudovat ve vsi drobný statek, který se udržel v majetku rodu až do 16. století. Roku 1521 koupil Nebanice chebský občan Kryštof Werndl. Po něm se vlastníci obce střídali, např. v polovině 18. století to bylo město Cheb a chebští Mülbachové, členka rodu Marie Justina jej přinesla věnem svému manželovi Kryštofu Arnoštovi z Bigatto. Poté jej znovu získalo do svého vlastnictví město Cheb, které si jej ve vlastnictví udrželo až do 20. století.

 Vrchnostenský poplužní dvůr, který z hlediska svého rozsahu dominoval ve vsi byl v první polovině 19. století rozdělen mezi obyvatele obce a byl dán základ pro vytvoření několika velkých zemědělských usedlostí, jejichž hospodářské a obytné budovy můžeme z části vysledovat ve spodní části obce. Z dostupné literatury lze vysledovat, že v Nebanicích vzniklo panské sídlo již koncem 14. století a r. 1462 bylo zničeno Bedřichem ze Šumburka. O lokalizaci sídla se dosud nikdo nepokusil. Na katastrální mapě z r. 1841 je zachycena situace, kde v jižní části obce v místě, kde se vléval mlýnský náhon k vodnímu mlýnu je v severní části řečiště patrný ostrov, kde je možno připustit existenci původní opevněné tvrze.

Dnes je tok řeky sveden jižněji, přesto je v těchto místech patrný výrazný pahorek, na kterém stojí zařízení místního mysliveckého sdružení. O hlubší archeologický průzkum se dosud nikdo nepokusil. Lokalizace mladšího panského sídla je podstatně jednodušší.

V průběhu 18. století, patrně v době vlastnictví Bigattů, byla vystavěna jednoduchá zámecká budova, která stávala v západní části poplužního dvora. Hlavní vstup byl situován od jihu a ozdoben barokním portálem. Jako neudržovaná stavba byl v roce 1977 bezezbytku zbořen. Na katastru se dochovalo jen velmi málo původních staveb charakterizujících původní selskou architekturu. Z hrázděných staveb se dochoval pouze původní výměnek a stodola patřící k selské usedlosti č.p. 6. O to smutnější je, že v obci se narodil Jan Johan Fischer (1742 – 1793), který je autorem mnoha roubených a hrázděných staveb.


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Nebanice (obec) Cheb



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)