Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Blansko » jeskyně, kras » Jeskyně Blanických rytířů - Rudka (jeskyně)

Jeskyně Blanických rytířů - Rudka (jeskyně) [24826]


foto Jeskyně Blanických rytířů - Rudka (jeskyně)
    pokladna (kamarád)


Rudka u Kunštátu je malou obcí v Hornosvratecké vrchovině, přibližně 1,5 km severně od Kunštátu. Nachází se zde unikátní umělá jeskyně, něco jako podzemní galerie, vytesaná v pískovci ve vrchu Milenka, se sochami sv. Václava a blanických rytířů , tzv. Kunštátský Blaník . Blanické rytíře bychom normálně hledali někde v okolí hory Blaník na Vlašimsku. Jenže někteří z nich jsou i na Moravě… Už skoro 80 let se s nimi můžeme setkat právě v Rudce u Kunštátu.

V jeskyni najdeme celé spící svatováclavské vojsko včetně samotného svatého Václava. Podle pověsti spí Blaničtí rytíři a čekají, až bude české zemi nejhůř, aby přispěchali z hory na pomoc. Prohlídka umělé pískovcové jeskyně Blanických rytířů připomíná procházku zkamenělou pohádkou. Prohlídka jeskyně trvá i s výkladem 15-20 minut, takže nic náročného ani pro menší děti. Umělou pískovcovou jeskyni částečně vyzdobil v letech 1928-1930  nadaný umělec z nedalekého Bořitova , sochař - samouk Stanislav Rolínek. V jeskyni je od něj jezdecká socha sv. Václava a lev střežící vstup do jeskyně , kterého Rolínek vytesal podle ilustrace z knihy . Živého lva údajně nikdy neviděl. Traduje se , že sochařskými nástroji se kterými pracoval byly pouze jednoduché nástroje které doma našel , nůžky na ovce a hasičská sekera. Jeho talent nezůstal bez povšimnutí. Nastoupil na studia do Prahy, ale dokončil jen jeden ročník. Kvůli nemoci je musel přerušit. Zemřel v nedožitých třiceti letech na tuberkulozu.

Jeho jedním z jeho úplně prvních sochařských děl byl Jan Žižka. Na základě této zdařilé práce ho pozval kunštátský starosta František Burian k vytvoření jeskyně blanických rytířů.

O vybudování jeskyně a vytvoření ostatních osmnácti soch blanických rytířů a trpaslíků se zasloužil kunštátský občan, starosta František Burian . Sochy v zadní části jeskyně jsou ještě ne zcela dokončeny.

 

Prvním Rolínkovým dílem v Rudce byla 14m vysoká socha prvního československého prezidenta T. G. Masaryka vytvořená k desátému výročí vzniku Československé republiky . Obličej pro tuto sochu tvořil podle poštovní známky , kterou měl nalepenou na lešení . Socha býval dominantou areálu až do vytvoření Protektorátu . Protože nacisté za druhé světové války tyto sochy ničily, místní občané sochu na ochranu před tímto nebezpečím obezdily.  Bylo to však brzy prozrazeno a Němci nakázali sochu zničit. Byl však podniknut ještě jeden pokus o záchranu . Socha byla rozřezána na díly a tak uschována . Za heidrychiády , v roce 1942 , však byly úkryty prozrazeny a jednotlivé díly byly rozbity . Ze sochy tak do dnešních dob zbyly jenom monumentální obří boty na podstavci.

Na vrchu Milenka, v nadmořské výšce 580 m, stojí kamenná 18 metrů vysoká Burianova rozhledna. Byla postavena v roce 1931 kunštátským mecenášem Františkem Burianem, který nechal rozhlednu vystavět z toho důvodu, aby v době hospodářské krize poskytl práci nezaměstnaným z blízkého okolí. Za příznivých povětrnostních podmínek jsou z rozhledny vidět současně Pálavské kopce nad Věstonicemi na jižní Moravě a Králický Sněžník v severním řetězu hor při hranicích s Polskem.

V okolním parku volně rozmístěna díla účastníků mezinárodních sochařských sympozií.

Svátky řemesel v nedalekém Kunštátě se stávají již tradiční akcí. Proto se plánuje uvést v život novou tradici a to „Svátky stromů na Rudce“. Tato akce bude svým společenským a osvětovým charakterem v oblasti dendrologie působit na obyvatele Kunštátska a návštěvníky jeskyní Rudky u k Kunštátu. Cílem je poukázat na krásu a význam stromů, podpořit vztah ke krajině a životnímu prostředí. Svátky stromů budou mít vždy doprovodný kulturní program. V letošním roce se plánuje výsadba 4 jedlých kaštanů a 3 dřínů.

Rudka u Kunštátu nabízí v zimním období sjezdovku s lyžařským vlekem v délce 350 m. Přijďte si zalyžovat jste srdečně zváni.

Ubytování v obci Rudka u Kunštátu v okrese Blansko nabízí Penzion U Sochy.

 

 

 


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)