Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Blansko » jeskyně, kras » Rudické propadání (jeskyně,krasy)

Rudické propadání (jeskyně,krasy) [24731]


foto Rudické propadání (jeskyně,krasy)
    Rudické propadání (xhlav)

Chráněná krajinná oblast Moravský kras (více na ) pokrývá nejcennější části Moravského krasu a byla vyhlášena v roce 1956. Celková výměra CHKO je 94 km². Je tvořena vápenci středního devonu až spodního karbonu táhnoucí se v severojižním směru mezi Sloupem a Brnem (více na ). Pro tento krajinný celek jsou tedy typické krasové plošiny se závrty, hluboké žleby s ponornými toky a množstvím jeskyní. Celkový počet registrovaných jeskyní v Moravském krasu přesahuje 1 600 jeskyní. Jsou zde pestře zastoupena i vzácná rostlinná a živočišná společenstva a mnohé jeskyně jsou důležitými archeologickými lokalitami.

Střední část Moravského krasu je odvodňována Jedovnickým a Křtinským potokem.

Nejvýznamnějším jeskynním systémem této oblasti je systém Rudické propadání - Býčí skála . Skála se vstupem do jeskyně Býčí skála (více na ) leží v střední části CHKO Moravský kras severně od města Brna, v Josefovském údolí mezi městečky Adamov (více na ) a Křtiny. Spolu s Rudickým propadáním tvoří druhý nejdelší jeskynní systém v České republice o celkové délce přes 13 kilometrů.

Rudické propadání je nejmohutnější propadání v Moravském krasu . Národní přírodní památku tvoří uzávěrová část slepého údolí Jedovnického potoka s navazujícím jeskynním systémem. Chráněné území o rozloze 4,4 ha bylo vyhlášeno v roce 1990. Je budováno v devonských světlešedých vilémovických vápencích na hranici s břidlicemi drahanského kulmu. Rudické propadání se nachází u Jedovnic asi 20km severně od Brna , s průzkumem se zde začalo v 19. století. V místě Rudického propadání se Jedovnický potok ztrácí z povrchu do podzemí. Voda padá přes několik stupňů do hloubky 86 m. V Hugonově dómu se spád toku zmírňuje a voda protéká horizontálními chodbami pod Rudickou plošinou v hloubce asi 200 m. Potok protéká rozlehlými chodbami, velkými dómy s krápníkovou výzdobou a na několika místech se noří pod skalní stěny do sifonů. Na horizontální chodby vážou vertikální komíny, které patří k nejvyšším v Moravském krasu. Nejhlubší z nich - Rudická propast - je dnes se svými 153 metry nejhlubší propastí v České republice . Do podzemního Jedovnického potoka se vlévá několik přítoků. jedním z nich je Tipeček, který využívá obec Rudice jako zdroj pitné vody. Jedovnický potok vyúsťuje na povrch u jeskyně Býčí skála v Josefovském údolí. Rudické propadání patří k největším ponorům v České republice. Bylo prozkoumáno v roce 1985, kdy potápěči proplavali sifony od Býčí skály do koncových partií. Došlo tak k propojení dvou samostatných jeskyní. Tento systém chodeb dlouhý 12 km je druhým nejdelším v České republice.

Podzemní prostory jsou zde opravdu velké a dlouho se udávala délka podzemních prostor 3 km. V jeskyních jsou velké dómy, průtočné chodby, nádherná krápníková výzdoba, ale nakonec se strop snižuje natolik, že dál nešlo proniknout. Co se však nepodařilo po proudu, podařilo se jeskyňářům od jeskyně Býčí skála proti vodě. Dnes je celková délka podzemních chodeb 13 km. I zde jsou však místa, která čekají na svého objevitele. Můžeme si být jisti, že zdejší jeskynní systém bude ve skutečnosti ještě větší.

Prohlídka jeskynního systému překrásných prostor Rudického propadání, které není běžně přístupné veřejnosti trvá asi 5 hodin . Je to několikahodinová chůze, lezení, plazení i šplhání v několika kilometrech . Většina se úspěšně dostane přes chodbu vzdechů až do míst , kde Jedovnický potok protéká cca 180m pod povrchem tzv. Rudickým dómem. Pak následuje návrat stejnou cestou a výstup na povrch po několika nekonečných žebřících.


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)