Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Blansko » pension » Penzion U Hraběnky - Petrovice (pension)

Penzion U Hraběnky - Petrovice (pension) [24236]


foto Penzion U Hraběnky - Petrovice (pension)
    Interiér ()


Penzion "U hraběnky" v Petrovicích u Sloupu nabízí své služby v historické budově "Dolní hospody". Sama hraběnka Karolina z Roggendorfu je spjata s historií tohoto stavení.

Karel Ludvík hrabě z Roggendorfu, dědičný pán na Rájci a v Jedovnicích se roku 1710 oženil s Karolinou, dcerou palatina, grófa Mikuláše Pálffy - Erdödyho z Modagorek. Když roku 1737 hraběnka Karolína ovdověla pokračovala v bohulibé činnosti svého muže. Nechala vystavět ve Sloupě dům, později darovaný za faru, špitál pro chudé a roku 1751 zde nechává zbudovat na místě dřívější kaple kostel po vzoru Maria Taferlu. Ve vsích svého panství podporovala rozvoj řemesel a obchodu. "Dolní hospoda" v Petrovicích mající ve štítě označení 1730 byla v majetku rodiny Roggendorfů do roku 1749, kdy byla prodána i s inventářem a polnostmi Šimonu Matuškovi za 40 zlatých. Hostinec byl osvobozen od roboty. Z hospody platil ročně 20 zlatých daní splatných z poloviny na sv. Jiří a z poloviny na sv. Václava.

Léta šla, měnily se letopočty, majitelé i ceny za které byl hostinec nabízen a kupován. Přešlo právě 265 let ke dni, kdy je "Dolní hospoda" k poctě dřívější majitelky v penzion "U hraběnky" přeměněna v držení pánů Musilových. Chtějí jej vést stejně dobrotivě, jak dobrotivá byla paní Karolína.

Penzion je zasazen do čisté přírody na pokraji severní části Moravského krasu. Nabízí příjemné ubytování v 8 dvoulůžkových pokojích a ve 2 apartmá. Každý pokoj je vybaven samostatným WC, sprchovým koutem, telefonem a televizorem se satelitním příjmem. Restaurace nabízí široký výběr nápojů a jídel české domácí kuchyně. Pro příležitostné společenské akce, rodinné oslavy, obchodní jednání a semináře slouží dva salonky.

Hostům je k dispozici sauna, vířivá koupel a půjčovna horských kol. Nejbližší okolí je vhodné pro individuální rekreaci, ozdravné pobyty, zve k vyjížďkám na koni a v kočárech.

 


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)