Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Blansko » Boží muka, kříž, kaplička » kříž - Rájec-Jestřebí ( kříž )

kříž - Rájec-Jestřebí ( kříž ) [23948]


foto kříž - Rájec-Jestřebí ( kříž )
    Kříž (pilgrim)

Kapličky , kříže a boží muka jsou nejčastějšími příklady objektů , které nazýváme drobná sakrální architektura . Lze je nalézt všude , ve městech a vesnicích , v polích , na lukách i v lesích . Tyto stavby dotvářejí svým charakterem ráz krajiny . Stavěly se na místech významných událostí , jako poděkování za záchranu zdraví nebo života , případně jako jisté milníky na cestách k poutním místům .

Po roce 1948 jejich počet velmi povážlivě poklesl. Naštěstí po sametové revoluci došlo k obnovení zájmu o tento druh památek . To v jakém stavu se dnes tyto stavby nalézají , záleží na duchovním cítění , finančních prostředcích a aktivitě obyvatel žijících v okolí památky . Některé jsou památkově chráněné a svým významem přesahují místní tradici .

Kříž se nachází na území Jestřebí u silnice k Bořitovu na ulici 9. května umístěný v soukromé zahradě za plotem . Je tvořen podstavcem z jemnozrného pískovce s nápisem : Pochválen buď Ježíš Kristus , postavili manželé Josef a Františka Hrachovinovi z Jestřebí 1895 . Na postavci osazen litinový kříž , ve spodní části litinový reliéf Panny Marie , na kříži litinová plastika Krista .


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)