Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihočeský kraj » okres České Budějovice » lidová architektura » Kubatův statek č.p.1 - Zbudov (statek)

Kubatův statek č.p.1 - Zbudov (statek) [23524]

Kulturní památka (KP)
foto Kubatův statek č.p.1 - Zbudov (statek)
    Usedlost č.p. 1 (Neuberg)

Areál zahrnuje obytné stavení, chlévy, špýchar, stodolu, bránu a branku a dvůr. Novodobé přístavky a úpravy ve dvoře - králíkárna, plot, plechová vrata, kůlna, ohradní zdi - nejsou předmětem památkové ochrany. Kubatův statek se nachází v severovýchodní části Zbudova uprostřed historické zástavby. Do téměř čtvercové návsi zasahuje usedlost pouze svým jihozápadním rohem, v němž stojí špýchar. Usedlost má dva vjezdy. Směrem ze severovýchodního rohu návsi je brána mezi špýcharem a obytně-hospodářskou budovou (obytné stavení s chlévy), která lemuje ulici vedoucí z návsi na sever. Proti této bráně je na východní straně dvora postavena samostatně stojící stodola a kolna, za níž se dále na východ rozkládá sad. Druhý vjezd je ze severu novodobou bránou situovanou vedle chlévů.

Zbudovská usedlost čp. 1 a 64 má význam historický, urbanistický, i obecně památkový, neboť se v ní nachází množství památkově velmi cenných stavebních konstrukcí. Usedlost je totiž nástupcem rychtářského stavení, v němž v 16. století žil rychtář Jakub Kubata, později hojně opředený dodnes živými pověstmi. V rámci nevelkého jádra vsi se jedná o urbanisticky významný prvek, neboť usedlost je organickou součástí pravidelné historické zástavby obce, jež je pozdějšího, lokačního založení. Z pohledu z návsi se nejvíce uplatňuje nejcennější část usedlosti – sýpka pocházející přibližně ze 16. nebo 17. století. Kromě původních kamenných obvodových zdí je zde zachována černá kuchyně s dymníkem jen částečně ubouraným, trámové stropy se záklopem ze starých širokých prken, a zejména velmi archaické trámkové schodiště vedoucí z 1. patra na půdu, které patří mezi ojedinělé zachované exempláře. Památkově velmi hodnotná je dále klasicistní přestavba statku, spadající do období prudkého rozvoje stavební produkce v této oblasti kolem poloviny 19. století. Nejvýraznějším projevem této stavební fáze je brána a štít obytného stavení reprezentující selské baroko. Štít patří mezi typické hlubocké formy štítu přejímající prvky barokní architektury a je dokonce pokládán za normový typ vyspělého období hlubocké architektury (podobně např. štíty statků ve Zbudově čp. 27, Plástovicích čp. 1, Nákří čp. 9 atd.). Pro tyto štíty je charakteristické trojdílné dělení se dvěma pilastry, nesoucími římsu s tympanonem.

V postranních křídlech štítu jsou hlavním dekoračním prvkem voluty a často se vyskytuje nad hlavní korunní římsou štukový pás, představující motiv balustrády. Památkově a architektonicky cenné jsou chlévy, v nichž se dochovaly např. plackové klenby zaklenuté do přízedních pasů (zhruba 2. polovina 19. stol.), a nad nimi Ránkův krov, který je zajímavým přechodným typem mezi hambalkovým krovem s ležatou stolicí a vaznicovou soustavou, který se užíval zejména od 30. let zhruba do poloviny 19. století. Zde byl postaven s určitým zpožděním, na vesnici obvyklým. Nejen z urbanistického hlediska je hodnotná také stodola, jež vždy byla nezbytnou hospodářskou stavbou v rámci usedlosti a jejíž částečně dochované průčelí bylo koncipováno se snahou o architektonický výraz. Usedlost je součástí vesnické památkové zóny Zbudov.


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)