Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Labská Stráň (obec) [2221]


foto Labská Stráň (obec)
    Vyhlídka Belveder (Zdena)

„Hinteres Neudorf“ – tak se jmenovala Labská Stráň od roku 1467 po tři století. V 18. století poprvé písemná forma Elbeleuten (lidé na Labi), později pak Elb – leiten.

Ves Labská Stráň leží v nadmořské výšce 280 – 330 m nad vysokým pravým břehem Labe, sedm kilometrů od Děčína.

Obyvatelé Labské Stráně zde žili z 2/3 ze zemědělství a lesnictví a jen 29,9 % z průmyslu a řemesel.

Labská Stráň patří k nemladším vesnicím, která byla založena na vykácené louce až kolem roku 1400. To potvrzuje, že ještě v 17. a 18. století nesla příjmení „Neudorf“. Labská Stráň patřila původně k panství Scharfenstein. Při dělení majetku Salhausových přešla na panství Binsdorf a s tímto, roku 1612, na panství Kaunitz a od roku 1614 na Kinských. Poté, co byl majetek zkonfiskován, byl v roce 1653 přiřčen polnímu maršálovi hraběti Johanovi von Aldringen. V majetku rodiny Clary - Aldringen zůstala Labská Stráň až do zrušení panství. Po roce 1850 přešla pod správu Tetschen. V roce 1720 je jméno obce ještě psáno Elbleiten, v roce 1781/82 je již psáno Elbleuten. Toho času měla Labská Stráň 39 domovních čísel, byla obklopena lesem, tam se těžila smůla z urostlých stromů. V roce 1833 měla obec už 59 domů se 435 obyvateli. Byl zde také vybudován hostinec. Od 16. století zde byla fara, která byla celých sto let evangelická. Matrika kostel byly v nedalekých Arnolticích. Do založení hřbitova v Labské Stráni byly pohřby v Arnolticích.

Za zmínku stojí stupňovitá vyhlídková terasa na d labským údolím, kterou dal zřídit v letech 1701 – 1711 František Karel Clary Aldringen. V protější stěně byla vyhloubena do skály grotta čtvercového půdorysu, ozdobená vysokou arkádou, která nesla kamennou divadelní masku. Tomuto nejstaršímu kompletu Českého Švýcarska se říká Belveder. V roce 1839 zde byla vybudována schodišťová přístupová cesta a divadelní maska na arkádě byla nahrazena rodovým znakem. Po výstavbě restaurace se Belveder stal cílem návštěvníků krajiny labských pískovců, ale rovněž oblíbeným místem lidových slavností, zábav a spolkových plesů obyvatel Labské Stráně a širokého okolí.

Počet domů v roce 1787 byl 39, v roce 1890 již 105 a v roce 1950 byl počet domů 102. Největší politické a sociální změny se zde projevily po odsunu Němců v roce 1945 na základě výsledků 2. světové války a Benešových dekretů.

Je jen málo domů v obce, o kterých něco víme a které dominují ve středu obce. Je bohužel pravdou, že mnoho domů bylo zbouráno hned po válce a jejich materiál byl použit na opravu domů stávajících. Podle staré kroniky do roku 1771 jezdily děti z Labské Stráně do školy v Arnolticích. Ale v tomto roce bylo dětí tolik, že se začalo vyučovat v Labské Stráni. Budova č. p. 35 (bývalá škola) se začala v obci stavět 11. 3. 1884 a 13. 8. 1885 byla podle tehdejších zvyklostí vysvěcená. Výstavba budovy stála tenkrát 16 030 zlatých. Hodiny a zvon byly zakoupeny v roce 1898. V roce 1917 byl zvon odevzdán pro válečné účely a nový zakoupen v roce 1919 za sbírky občanů za 1000 Kč. V roce 1946 navštěvovalo školu 20-25 dětí, které byly vyučovány v jednotřídce. Jistě se najdou pamětníci, kteří školu navštěvovali ještě později, a to asi do roku 1965, kdy začaly děti zase jezdit do Arnoltic. Neobjevuje se již žádná zmínka o provozu školy a jejím ukončení. Budova byla později používána jako přechodné ubytování a dá se říci, že posupně chátrala. V budově provozovala činnosti přidružená výroba JZD asi do roku 1988 a do roku 1992 Elektronika Praha. Budova se uvnitř proměnila na výrobní prostory, v kterých pracovali lidé na zabudovaných strojích. Jednalo se prakticky o výrobu zakázek pro různé podniky.

V roce 1992 je budova ve vlastnictví BMJ a majitelem veřejně obchodní společnosti je Miroslav Matouch. Nový program firmy je zaměřen na montáže pro švýcarskou firmu. Hlavním artiklem je výroba stojánků k vrtačkám. Postupně se výroba rozšiřuje i pro další firmy. Budova se průběžně opravuje a co je důležité, je snaha zachovat původní ráz. Jen v roce 2001 činily náklady 200 tisíc. Uvnitř budovy jsou vybudovány nejen prostory pro výrobu, ale i prostředí pro zaměstnance, kterých zde pracuje v průměru 10. Ve většině případů zaměstnává tato firma místní občany. Je třeba říci, že se tato firma podílí pravidelně sponzorskými příspěvky na kulturních akcích pro děti.

A tak z dávné historie zůstal jen zvon, který je uložen v půdních prostorách budovy. Bývalá škola tak plní zcela jiný účel, důležité však je, že 118 let stará budova dominuje nadále touto obcí.


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Labská Stráň (obec) Děčín



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)