Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Praha » okres Praha hl.m. » muzeum, galerie » Národní muzeum - Praha 1 (muzeum)

Národní muzeum - Praha 1 (muzeum) [22172]


foto Národní muzeum - Praha 1 (muzeum)
    Nová budova muzea (Kamler)

Nejstarší část nové budovy Národního muzea, projektovaná Jaroslavem Rösslerem, byla dostavěna roku 1938 a sloužila jako Pražská burza peněžní a zbožní. V poválečném období zde sídlil parlament. V roce 1964 byl zpracován první návrh přestavby budovy, na kterém se podíleli významní architekti Karel Prager, Jiří Kadeřábek a Jiří Albrecht. Ke stávajícímu objektu Pražské burzy byla provedena přístavba a vztyčena unikátní nadstavba. V budově také sídlilo Federální shromáždění a po něm Rádio Svobodná Evropa. V současné době zde mohou návštěvníci zhlédnout přírodovědeckou expozici Archa Noemova a výstavu Retro. Navíc je sem umístěna Sbírka novodobých českých dějin a Sbírka Muzea dělnického hnutí.

Stálá expozice: Noemova Archa

Zoologická expozice Archa Noemova uvede návštěvníky Nové budovy Národního muzea do fascinujícího světa živočichů, kteří obývají nebo obývali naši planetu.

Expozice je soustředěna především na obratlovce a v širokém záběru představí rozmanitost jejich druhů a životních forem. Současně si ale všímá i aktuálních otázek ohrožení a ochrany celé světové fauny, na které upozorňuje i samotný název.

Návštěvníci se tak i po dobu rekonstrukce Historické budovy Národního muzea mohou setkávat s oblíbenými exponáty. Zblízka si mohou opět prohlédnout například ledního medvěda Alíkaz pražské ZOO, losa evropského, který je považovaný za jednoho z prvních losů na našem území po několika stech letech, nebo prase savanové, jež bylo vystaveno na africké výstavě Emila Holuba už v roce 1892.

Dočasně jsou k vidění i velmi vzácné exponáty dnes již vyhynulých živočichů. V současné době je vystaven exemplář Velescinka Kapverdského.

Expozice provede návštěvníky přes soutěsky a horské vrcholy, po ostrovech Karibiku či Madagaskaru, tajuplným podmořským světem, severskými pastvinami i dalšími kouty naší planety, které obývají nebo obývali nejrůznější tvorové.

 


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)