Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Středočeský kraj » okres Nymburk » muzeum, galerie » Muzeum a knihařská dílna Jendy Rajmana - Rožďalovice (muzeum)

Muzeum a knihařská dílna Jendy Rajmana - Rožďalovice (muzeum) [22026]

Kulturní památka (KP)
foto Muzeum a knihařská dílna Jendy Rajmana - Rožďalovice (muzeum)
    Muzeum (foto: Eugenie Hančarová) ()


Dům představuje díky svému autentickému stavu a dochovanému vybavení hodnotnou historickou památku, která je navíc spjata s působením místní slavné knihařské rodiny. Významný prvek zároveň dům představuje z urbanistického hlediska, neboť se nachází na pohledově exponovaném místě v nároží dvou komunikací poblíž náměstí a v blízkosti Galerie Melantrich (místní pobočky Polabského muzea). Muzeum klasického knihařství v Rožďalovicích vzniklo rozšířením Rajmanovy dílny. Rajmanova dílna, s.r.o. byla založena 2003 v Rožďalovicích v původních prostorách, kde žil a tvořil Jenda Rajman, knihař- výtvarník. 

Dům s knihařskou dílnou se nachází ve střední části města, uvnitř zástavby, v severozápadním cípu křižovatky Husovy a Tyršovy ulice. Dům sestává ze dvou navazujících obdélných částí stojících podél Tyršovy ulice. Východní část tvoří patrový obytný dům s mansardovou střechou, obrácený kratší východní fasádou do Husovy ulice. Na dům navazuje od západu přízemní objekt knihařské dílny, přestavěné z původních stájí.

Navštivte rodinnou knihařskou dílnu s tradicí od roku 1925 a objevte jedinečný soubor klasických knihařských nástrojů a strojů. Seznamte se s krásnými ručními vazbami mistra knihaře Jendy Rajmana (1892 – 1965).

Provozovatel muzea a knihařské dílny Jendy Rajmana, společnost Rajmanova dílna, s.r.o., spolu s Nadačním fondem Jendy Rajmana, správcem jeho uměleckého a řemeslného odkazu, připravily pro zájemce o ruční vazbu knih projekt – Svaž si svoji knihu.

Poznejte klasické postupy vazby knih, připravte si vlastní návrh vazby a svažte si svoji knihu.


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)