Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Královéhradecký kraj » okres Trutnov » vrchol » Vysoké kolo - Krkonoše (vrchol)

Vysoké kolo - Krkonoše (vrchol) [15183]


    další pojmenování: [pl] Wielky Szyszak

Vysoké kolo se nachází v Krkonoších v hlavním hřebeni (Slezském hřebeni) na česko-polské hranici. S výškou 1509 metrů je točtvrtá nejvyšší hora Krkonoš a zároveň nejvyšší hora Západních Krkonoš.

Jedná se o horu kupovitého tvaru, kde se nachází několik skalek obklopených rozsáhlým kamenným mořem. Svahy hory jsou pokryty horskými loukami a porosty kleče. Na jih spadají svahy mnohem mírněji než na polskou stranu. Severozápadní polské svahy prudce spadají lavinovými drahami do ledovcového karu - Velkého Sněžného kotle (Wiełky Sniežny Kocioł). Na severním úbočí jsou rozsáhlá suťová pole. Na polské straně vrcholu se nachází pozůstatek 5 m vysoké pyramidy postavené koncem 19. století. Je odtud výborný kruhový rozhled na Krkonoše a polské kotliny Jelenie Gory. 

Z polské strany vrchol obchází traversem (přes suťová pole) červená turistická značka, po jižním svahu pak tyčové značení. Výstup na samotný vrchol není oficiálně povolen, neboť leží v I. zóně KRNAP a nevede na něj značená turistická stezka!


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)