Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Středočeský kraj » okres Praha-západ » kostel, kaple, synagoga » Kaple sv. Michaela Archanděla - Kozinec (kaple)

Kaple sv. Michaela Archanděla - Kozinec (kaple) [12263]

Kulturní památka (KP)
foto Kaple sv. Michaela Archanděla - Kozinec (kaple)
    Kaple (Heliba)

Velmi cenná barokní kaple postavená Jezuity roku 1739 s četnými hodnotnými stavebními prvky a detaily a představeným schodištěm působícím v prostoru návsi monumentálně.

Areál kaple sv. Michaela leží ve středu obce, při silnici z Holubic k Tursku. Sestává z kaple, tarasní zdi a schodiště. Centrální zděná stavba zhruba kruhového půdorysu s představeným pravoúhlým průčelím. Vnější plášť objektu je hladký s nízkým soklem a výrazně profilovanou korunní římsou, která se v půlkruhu zvedá nad oválnými okny v bocích kaple a nad závěrovou osou kaple. Průčelí s pravoúhlým vstupem, nad nímž je prolomeno oválné okno, je flankováno pilastry nesoucími trojúhelníkový štít. Vstup s dvoukřídlými osovými dveřmi svlakové konstrukce s dochovaným původním zámkem, je rámován kamenným ostěním s ušima.

Kupole střechy je krytá prejzy, v jejím vrcholu stojí kovaný kříž páskového ornamentu s monogramem Krista - IHS. V ose stavby nad štítem na nízkém soklu stála socha Boha Otce, dnes nezvěstná. Interiér kostela je zaklenut prostou kupolí s figurální freskovou výmalbou. Stěny jsou členěny pilastry a nikami v nichž stávaly sochy amoretů. V ose kaple je vymalován iluzivní oltář, v jehož nice původně stála socha sv. Archanděla Michaela. Tarasní zeď: Stavbu kaple, situovanou do mírně svažitého terénu, obíhá nízká tarasní zeď. Zeď je zděná z lomového kamene, krytá vysazenou cihlovou římsou. Je omítnuta hrubozrnou cementovou omítkou šedivé barvy. V průčelí kaple byla zeď uzavřena pilířovou brankou s dekorativními čučky a litinovými vrátky. Schodiště: Kapli je představeno působivé kamenné schodiště s pěti kamennými stupni a plným parapetem, při jehož patě stojí pilíře původně s kamennými vázami ( v současnosti chybí). Předmětem památkové ochrany je kaple, tarasní zeď a schodiště na vymezeném pozemku.


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)