Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihočeský kraj » okres Strakonice » kostel, kaple, synagoga » Kostel sv. Antonína Paduánského - Nihošovice (kostel)

Kostel sv. Antonína Paduánského - Nihošovice (kostel) [11625]

Kulturní památka (KP)

Západním směrem od obce Nihošovice, na vršku, se nachází kaple sv. Antonína. Centrální stavba je čtvercového půdorysu (ze čtyř stran přiléhají loď, kněžiště a dvě boční kaple) se dvěmi věžičkami s cibulovitými báněmi.

Kaple byla zřízena v roce 1693 Františkem V. Chřepickým z Modliškovic. Vnitřní vybavení z doby založení. Varhany z 18. století. Kaple byla postavena Jindřichem Vilémem Vitanovským z Vlčkovic, rytířem a tehdejším pánem na Nihošovicích a Neměticích.

Zajímavá je vnitřní výzdoba. Na kazatelně jsou namalováni církevní učitelé – sv. Jeroným, držící knihu a berlu, sv. Augustýn, sv. Tomáš Aquinský, sv. Vojtěch, sv. Cyril a papež (Sylvestr nebo Řehoř). Na hlavním oltáři je velký obraz světce, sv. Antonína Paduánského, bohatou výzdobu mají i dva boční oltáře Neposkvrněného početí panny Marie a Utrpení Kristova. V kapli se dochovaly také původní varhany. Podle ústní tradice u kostela ještě v roce 1782 žil poustevník, odtud nese název přilehlá chalupa, které se dodnes říká Poustka.
Kostel dnes jen prosvítá mezi mohutnými lípami a borovicemi. Většinu maleb opravil a výmalbu kostela provedl v roce 1895 volyňský malíř Maxmilián Boháč. Původně měl kostel šindelovou střechu, ale tu v polovině 50. let minulého století nahradily eternitové šablony. Od poslední opravy jsou na střeše pálené tašky, nová je fasáda a vstupní dveře.


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)