Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihočeský kraj » okres České Budějovice » kostel, kaple, synagoga » Kaple sv. Jana Nepomuckého s křížem - Holašovice (kaple)

Kaple sv. Jana Nepomuckého s křížem - Holašovice (kaple) [10667]

Kulturní památka (KP)

Kaple, která stojí na návsi, je zasvěcená Svatému Janu Nepomuckému a byla zde vystavěna v roce 1744 místními rodáky, bratry Pimiskornovými, kteří ji poté věnovali obci za příslib, že o ni budou pečovat. Kaple je významná také architektonicky, protože spojuje prvky staré i nové a to netradičním způsobem.

Kaple sv. Jana Nepomuckého s křížem je součástí vesnické památkové rezervace Holašovice - památka UNESCO. Kaple stojí proti hlavnímu vjezdu do návsi, v jejím severovýchodním koutu. Na jihozápadě od vstupního průčelí je umístěn kříž. Jedná se o štíhlou jednoprostorovou kapli s vysokým zvonovitým štítem, barokně vykrajovaným s nikou, zakončeným průčelím. Půdorys má obdélníkový, který je zaklenut valenou klenbou se dvěma stýkanými lunetami, dále jsou proti sobě umístěny dvě okénka na bočních stěnách a s jedním na vstupním, segmentově zaklenutým portálem. Kaple je završena sedlovou střechou , která je na zadní, severní straně seříznuta strmou valbou. Kaple stojí proti hlavnímu vjezdu do návsi, v jejím severovýchodním koutu. Na jihozápadě od vstupního průčelí je umístěn kříž.


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)