Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Benecko (obec) [10320]



Obec Benecko leží v západních Krkonoších. Výhodou proti střediskům jako je Harrachov, Špindlerův Mlýn nebo Pec pod Sněžkou, která leží v údolí, je vrcholová poloha rekreačního centra.

Historickým jádrem oblasti byl hrad Štěpanice. Samotné Benecko se poprvé uvádí roku 1628. Zakladatelem Benecka byl patrně Beneš. proto Benešsko - Benecko. Legenda vypráví o poustevníkovi řádu sv. Benedikta a o jelenovi, který mu byl druhem. Odtud prý vznikl znak obce - jelení hlavi s křížem mezi parohy.

O zásadní změnu ve struktuře obyvatelstva se zasloužila turistika a zimní sporty. Už roku 1892 vyrábí sekerník Vondrák na dolnoštěpické pile bukové lyže. Zároveň přijíždějí na Benecko norští instruktoři. Ti zasvěcují do lyžařského sportu nejen pražské, ale i místní zájemce. Benecko, nejvýše položená, a proto dříve i nejchudší ves, se začíná prudce rozvíjet. Český SKI klub zakupuje na Benecku chalupu, která se stává východiskem lyžařských výprav do celých Krkonoš. Zájem o obce stoupá, vznikají první ubytovny, hotely. Ve dvacátých a třicátých letech se některé chalupy již mění na boudy, penziony a dokonce i na Hotely. Hrabě Harrach zřizuje hotel Zlatou vyhlídku, dává postavit rozhlednu a restauraci na Žalém.

Na Benecku jsou k dispozici běžecké tratě, turistické i závodní v celkové délce 15 km. Benecké běžecké tratě jsou napojeny na Špindlerův Mlýn a Horní Mísečky. Je zde také nástupní místo na Krkonošskou lyžařskou cestu. Benecko Vás překvapí nejen nezapomenutelnými rozhledy do kraje, ale i na Korel a na hřebeny Krkonoš. Pro sjezdaře tu zase jsou připravené sjezdovky. HSK a Kejnos Vás zcela jistě zaujmou večerním lyžováním a zasněžováním. U nás lyžujete bez front a v klidu. Na vršek Kejnosu Vás vyveze sedačková lanovka.


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Benecko (obec) Semily



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)