Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Zábřeh (město) [10]


    další pojmenování: [de] Hohenstadt
foto Zábřeh (město)
    Zábřeh z Humence (Kamler)

První písemné zprávy nacházíme z roku 1254, kdy se uvádí jistý Sulislav ze Zábřeha na zemském sněmu v Brně. Od té doby zábřežské "zboží" přechází jako královské léno na panské rody Šternberků a Kravařů a v polovině 15. století získávají zábřežské panství bratři Tunklové, kteří se psali "na Zábřežsku a v Brníčku". Při nákladných stavbách rozsáhlých rybníků vyžadovali od svých poddaných tvrdou robotu. Z té doby je také historicky doložena první selská vzpoura na Moravě, právě na Tunklově panství. Na Jiřího Tunkla má Zábřeh památku - kamený erb v zámeckém podjezdu a rybník oborník, dnes už ovšem více jak o polovinu zmenšený.

V dalších staletích přecházelo zábřežské panství na různé feudální rody. Počátkem 17. století patřilo toto zábřežské "zboží" Ladislavu Velenni z Žerotína. Jako jeden z vůdců stavovského povstání "propadl hrdlem" a po bitvě na Bílé hoře roku 1620 musel uprchnout ze země a celý jeho obrovský pozemkový majetek získal Karel z Lichnštejna a v tomto rodě se zábřežské panství udrželo až do roku 1945.

Začátkem 90. let 19. století byla celá oblast "zábřežského hejtmanství" ohrožena násilnou germanizací. Rozvoj českého národního života se plně probudil teprve založením českého gymnázia roku 1896, které s českými spolky přispělo k upevnění národního sebevědomí.

V hospodářském životě Zábřeha je důležitý rok 1845, kdy byla dostavěna železnice z Olomouce přes Českou Třebovou do Prahy a kdy toto město ležící na hlavní trati se stalo rázem důležitým překladným nádražím pro oblast Šumperska a Jesenicka. Nastal pronikavý rozvoj industrializace, zakládaly se továrny, řemeslnické dílny, vznikla celá řada obchodů.

V období tzv. První republiky, v letech 1918 - 1938, město zvolna měnilo svou tvář. "Zábřežské hejtmanství" se přejmenovalo na okres. Úřad, obchodní ruch se přesunul na dolní náměstí ke gymnáziu, kde vzniklo obchodní centrum. Postavila se celá řada nových budov a obchodů, vznikly celé čtvrtě rodinných vilek, byly postaveny nové správní budovy a školy.

Těžkým úsekem v historii Zábřeha byla doba nacistické okupace. Město bylo obsazeno 10. 10. 1938. Stalo se rázem říšským městem v tzv. Sudetské župě. Český politický a kulturní život byl umlčen a Zábřeh prožíval tvrdý život okupovaného města.

Zábřeh byl osvobozen sovětskými vojsky 8. května 1945 a toto datum je historickým mezníkem v dějinách města.

autor: Ctibor Lolek


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
město, městys Zábřeh (město) Šumperk
obec, osada Skalička - Zábřeh (městská část) Šumperk
obec, osada Ráječek - Zábřeh (městská část) Šumperk
obec, osada Rudolfov - Zábřeh (městská část) Šumperk
obec, osada Ostrava - Zábřeh (městská část) Ostrava-město



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)