Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Vladimír Boudník



Od: 28.6.2017 0:00  Do: 19.11.2017 0:00     Místo: Muzeum hlavního města Prahy - hlavní budova



Výstava představí průřez grafickou tvorbou jednoho z nejvýznamnějších českých umělců druhé poloviny 20. století.




  • Mapa místa akce

  • Oficiální web akce




    Podrobné informace:


    Vystavena budou díla od ranných válečnou zkušeností ovlivněných prací až po jím založený umělecký směr „explosionalismus“. Jako doprovodný materiál budou vystaveny Boudníkovy manifesty, jím vydávané strojopisné samizdaty z 50. let a další, ne příliš často vystavované dokumenty.

     

    Vladimír Boudník

    Vladimír Boudník se narodil 17. března 1924 v Praze. V roce 1942 vytváří první známé kresby a akvarely, karikatury učitelů a spolužáků. Během druhé světové války byl v roce 1943 totálně nasazen do Dortmundu, kde zažil několikrát bombardování města. 24. března 1949 vydává první a 15. dubna druhý manifest explosionalismu. Koncem dubna potom začíná s několika spolužáky tvořit na základě asociace v pražských ulicích. V květnu téhož roku odesílá manifesty explosionalismu do Paříže a koncem července do všech důležitých kulturních institucí v Praze, do škol, redakcí novin a časopisů. Vytváří první abstraktní práce inspirované reakcemi diváků při tvorbě na ulicích. V padesátých letech objevuje drásací techniku, dělá sochařské pokusy a fotogramy. Věnuje se též studiu podmíněných reflexů. V roce 1951 vydává „Explosionalismus – Dopis o výtvarném umění a teorii nadenergie“, který je později označován za třetí manifest explosionalismu. Edici Explosionalismu, ve které vydává více než dvacet povídek-reportáží, uměleckých kritik a dalších textů, zakládá v roce 1952. V šedesátých letech pořádá samostatné výstavy doma i v zahraniččí. Zabývá se také lettrismem, kaligrafií, rozvíjí strukturální grafiku, vytváří velké grafické koláže, zkouší exhumovanou grafiku (lept rzí) a objevuje magnetickou grafiku. Umírá 5. prosince 1968.

    Explosionalismus

    V roce 1949 vytiskl Vladimír Boudník definitivní znění manifestu hnutí, které nazval explosionalismus. Jeho podstatou měla být tvorba na základě myšlenkové asociace, schopnosti vybavovat si z libovolných skvrn, podle svých vjemů a životních prožitků, konkrétní tvary a obrazy. Jejich přenesením do jiných prostorů a souvislostí pak změnit své vnímání a životní náhledy.

                                     

    Doprovodné programy:

    Komentované prohlídky

    Komentované prohlídky výstavy se uskuteční 26. 7. 2017, 20. 9. 2017, 18. 10. 2017 vždy v 17 hod. a 26. 8. v 16 hod.

     

    Program pro veřejnost

    Workshopy pro veřejnost: 26. 8. 2017, 10–12 hod. a 13–15 hod.

    „Rozhlédněte se kolem sebe! Na špinavou zeď, mramor, léta dřeva..., co vidíte, je vaše nitro.“ V rámci programu uposlechneme této Boudníkovy výzvy a vytvoříme si vlastní strukturální grafiku, seznámíme se s jeho úvahami o umění a s osobnostmi, jež Vladimír Boudník ovlivnil.





  • Komentáře:



    Přida komentář:
    Pro komentování akcí musíte být přihlášeni!


    (c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
    Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)