Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Kina začínají - kina končí



Od: 18.10.2016 0:00  Do: 30.12.2016 0:00     Místo: Muzeum hlavního města Prahy - hlavní budova



Muzeum hlavního města Prahy pořádá od 18. 10. 2016 do 30. 12. 2016 před hlavní budovou muzea výstavu Kina začínají – kina končí / První pražské kinoprojekce a čas zániku kin objektivem Martina Plitze.




  • Mapa místa akce

  • Oficiální web akce




    Podrobné informace:


    Výstava „Kina začínají – kina končí“ umístěná na 12 panelech přibližuje pomocí dobových letáků a ukázek z tisku atmosféru v Praze na podzim 1896, kdy zde byla poprvé představena novinka „živoucích fotografií“, tj. film. Druhou linií výstavy jsou fotografie Martina Plitze. Výstava je pořádána k 120. výročí prvních filmových promítání v metropoli a zároveň doplňuje probíhající výstavu v hlavní budově muzea Pražské biografy / Pomíjivé kouzlo potemnělých sálů.

     

    V Praze proběhla první filmová projekce 18. října 1896. V hotelu U Černého koně v ulici Na Příkopě ji předvedli zástupci francouzské společnosti spojené se jménem vynálezce Thomase Alvy Edisona. Promítání filmů natočených bratry Lumièrovými a jejich kinematografem  začalo 22. října 1896 v blízkém hotelu U Saského dvora na rohu Hybernské a Senovážné ulice. Pražané tak mohli po několik následujících týdnů sledovat dělníky vycházející z lyonské továrny, bourání zdi, jedoucí vlak, snídající rodinu, či pokropeného kropiče. To vše v krátkých, necelou minutu trvající filmových sekvencích, většinou dokumentárního charakteru. Stejný zážitek mohou mít návštěvníci výstavy Pražské biografy uvnitř budovy muzea, kde jsou tyto filmy rovněž promítány.

    Po dlouhém čase rozkvětu pražských kin, kterých bývalo až sto, přišla v 90. letech 20. století doba jejich rušení a přestavování. Řada tradičních promítacích sálů byla přeměněna na noční kluby, kulečníkové herny, někdy divadla, případně kancelářské či skladové prostory. Toto nové, mnohdy podivuhodné využití někdejších kinosálů působivě zachytil fotograf a znalec filmového prostředí Martin Plitz, jehož snímky pořízené v roce 1996 tvoří druhou linii výstavy. Na více než třech desítkách fotografií je zobrazeno ono výnosnější využití bývalých kin, případně jen obraz prostého zmaru.





  • Komentáře:



    Přida komentář:
    Pro komentování akcí musíte být přihlášeni!


    (c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
    Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)