Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Břevnov - ve stínu kláštera, Hradčanům na dohled



Od: 4.5.2016 0:00  Do: 30.10.2016 0:00     Místo: Muzeum hlavního města Prahy - hlavní budova



Muzeum hlavního města Prahy pořádá v hlavní budově muzea, Na Poříčí 52, Praha 8 od 4. 5. 2016 do 30. 10. 2016 výstavu Břevnov – ve stínu kláštera, Hradčanům na dohled. Výstava o Břevnově je další, v pořadí již sedmá, z cyklu o pražských historických předměstích. Prezentuje nejvýznamnější místa a momenty života v Břevnově a přilehlém okolí, a to prostřednictvím trojrozměrných sbírkových předmětů, obrazů, dobových pohlednic, fotografií, tisků a dalších materiálů.




  • Mapa místa akce

  • Oficiální web akce




    Podrobné informace:


    Výstava zachycuje dějiny místa do poloviny 20. století, s vybranými tematickými přesahy až do 80. let 20. století. Návštěvník má možnost seznámit se s historií této významné lokality, rozkládající se na území a v blízkosti nejstaršího mužského benediktinského kláštera v Čechách. Původní osídlení této oblasti tvořily vesnice Břevnov (později Velký Břevnov), Malý Břevnov (Břevnovek) a Tejnka, které se spolu s několika usedlostmi nacházely podél Bělohorské silnice vedoucí z Prahy do západních Čech.

     

    Ke konci 19. století se začal postupně měnit venkovský charakter tohoto bývalého předměstí, které se vyvíjelo do té doby stranou průmyslového rozvoje, tak typického pro ostatní pražská předměstí ‒ jako např. Smíchov, Libeň či Žižkov. Přibývaly domy městského i maloměstského charakteru. V roce 1907 byl Břevnov u příležitosti oficiální pražské návštěvy císaře Františka Josefa I. povýšen na město a v roce 1922 se stal součástí Velké Prahy.

     

    Výstava formou pomyslné procházky po zákoutích starého Břevnova představí nejen jeho zmizelou tvář v podobě zaniklých staveb a lokalit, ale přiblíží i běžný život tehdejších obyvatel. Pozornost je věnována místním spolkům, sportu, kulturním událostem, živnostem, ale také např. lomům, pískovnám a cihelnám, které zde byly v minulosti hojně zastoupeny. Dobový obrazový materiál doplňují unikátní trojrozměrné předměty.

     

    Nejcennějším exponátem výstavy je bezesporu relikviář, pocházející ze 7.‒8. století, který podle tradice věnoval Břevnovskému klášteru jeho zakladatel sv. Vojtěch, nebo fragment gotické dlažby z jižního ramene ambitu kláštera ze 14. století. Návštěvníci se též budou moci potěšit pohledem na vzácné medaile, prohlédnout si faksimile zakládací listiny Břevnovského kláštera, dobové spolkové prapory a mnoho dalších exponátů. To vše doplňují poutavé audionahrávky vzpomínek břevnovských pamětníků, které zprostředkují zajímavé okamžiky všedního dne obyvatel starého Břevnova převážně první poloviny 20. století, a výběr z dokumentárního a zpravodajského filmu z období první republiky.

    K výstavě bude vydána výpravná publikace.

     

     





  • Komentáře:



    Přida komentář:
    Pro komentování akcí musíte být přihlášeni!


    (c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
    Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)