Přihlásit
Mobilní verze s GPS

V jesličkách na seně



Od: 9.11.2023 17:00  Do: 14.1.2024 17:00     Místo: Hlavní budova muzea, Husova 678, Žatec



výstava betlémů ze sbírky RM Žatec




  • Mapa místa akce




    Podrobné informace:


    Regionální muzeum K. A. Polánka v Žatci zve na slavnostní zahájení vánoční výstavy V jesličkách na seně, které se uskuteční ve čtvrtek 9. listopadu 2023 od 17 hodin v hlavní budově muzea v Husově ulici 678. Na úvod vystoupí žáci pěveckého sboru ZUŠ Žatec pod vedením paní učitelky Alžběty Urbancové.

    „Návštěvníkům ukážeme celou naši rozmanitou kolekci vánočních betlémů, které intenzivně sbíráme už od roku 2008. V současné době naše sbírka čítá devět desítek betlémů vyrobených z různých materiálů. Necelá polovina je z papíru, což je nejběžnější materiál na výrobu, ostatní jsou pak vyrobeny ze dřeva, sádry, keramiky, mýdla, vamberské krajky, perníku, cínu, skla, kukuřičného šustí, slámy, kokosového ořechu, z vitráží či malované na kameni. Raritou je třeba betlém z krabiček od zápalek nebo betlém pocházející přímo z Tanzánie. Kromě exponátů, se dozvíte o historii stavění betlémů, typech, kdy, kde a odkud se betlémy vzaly, jaké postavy patří do jesliček i o významných betlémářích“, pozvala za muzeum autorka výstavy Jitka Krouzová.

    V rámci výstavy bude možnost si vystříhat betlém dle namalovaných podmaleb Svatavy Vizinové, která je autorkou a zároveň majitelkou Muzea betlémů v Zábrdí u Husince, jež je také možné po předchozí domluvě se sběratelkou navštívit (kontakt: podmalba@centrum.cz).

    Výstava v Žatci potrvá do 14. ledna 2024 a rozhodně si ji nenechte ujít!

     





  • Komentáře:



    Přida komentář:
    Pro komentování akcí musíte být přihlášeni!


    (c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
    Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)