Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Umění kuté v železe



Od: 14.5.2017 0:00  Do: 1.10.2017 0:00     Místo: Zámecký areál Ctěnice



Muzeum hlavního města Prahy pořádá v Zámeckém areálu Ctěnice výstavu Umění kuté v železe. Kovářské a zámečnické práce ze sbírek Muzea hlavního města Prahy. Výstavu bude možné navštívit od 14. 5. 2017 do 1. 10. 2017.




  • Mapa místa akce

  • Oficiální web akce




    Podrobné informace:


    Výstava připravená ve ctěnickém zámku je koncipována do dvou částí. První je věnována ukázkám zámečnického řemesla. Návštěvník se seznámí s historií zámkového mechanismu, typy zámků a kování, rozdíly mezi nimi i způsobem, jak je od sebe rozeznat.   Druhá část výstavy představuje rozměrnější kovářskou tvorbu, počínaje obdobím baroka. Nejstarší prezentovaná mříž je dochovaná pouze v několika menších částech. Nechal ji zhotovit španělský vyslanec na dvoře Rudolfa II. Guillén de San Clemente pro náhrobek sv. Ivana ve sv. Janu pod Skalou v roce 1600. Jeden z nejvýznamnějších mřížových souborů na území Prahy zastupuje okenní mříž z baziliky benediktinek u sv. Jiří, který vznikl v letech 1731–1732 z popudu abatyše Terezie Aloisie Widmannové. Největším a zároveň nejcennějším exponátem výstavy je torzo mřížové kaple, v němž bylo ve strahovském klášterním kostele umístěno tělo sv. Norberta v letech 1628–1811. Drobnější kovářské práce zastupují předměty spojené s posledními věcmi člověka – kované barokní náhrobní kříže. Kuriozitou je koš na osvětlení z Koňského trhu, dnes Václavského náměstí, který byl do starých muzejních inventárních knih původně zapsán jako koš na vystavení uťatých hlav.

    Sbírka zámků a kování Muzea hlavního města Prahy začala vznikat již krátce po jeho založení a nyní obsahuje na 1350 zpracovaných kusů. Mnohé z těchto železných skvostů byly zachráněny doslova „v hodině dvanácté“. Do muzea se často dostaly přičiněním architektů, inženýrů a pražských stavebních radů, kteří si byli vědomi jejich hodnoty jako dokladu dávných všedních dnů pražských měst. Sbírka se rozrostla i o zakoupené soukromé kolekce.

    Výstava je umístěna ve výstavních prostorách v přízemí zámku a je přístupná denně kromě pondělí od 10 do 18 hodin.

     





  • Komentáře:



    Přida komentář:
    Pro komentování akcí musíte být přihlášeni!


    (c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
    Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)