Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Malí velcí ilustrátoři



Od: 8.11.2016 0:00  Do: 8.11.2016 0:00     Místo: Muzeum hlavního města Prahy - hlavní budova



Muzeum hlavního města Prahy pořádá od 8. listopadu do 30. listopadu 2016 v hlavní budově muzea vícenárodní výstavu dětských kreseb a profesionální výtvarné tvorby „Malí velcí ilustrátoři“. Výstava představí reprodukce oceněných dětských kreseb z různých ročníků soutěže „Vícejazyčnost je bohatství“ & () 8210; celostátní dětské soutěže pro kulturně odlišné a vícejazyčné děti. Nádherné kreativní výtvory, obrázky knižních hrdinů, nápadité komiksy, dokonce celé ručně vytvořené knížky, a to různými výtvarnými technikami a v mnoha různých jazycích – to vše jsou díla z této unikátní soutěže. Duchovní matkou soutěže je magistra umění Sevdalina Kovářová Kostadinova. A právě její profesionální umělecká díla budou dětské obrázky doprovázet. Představí nám své ilustrace a layouty, které vznikaly během let při tvorbě knížek, časopisů a výukových materiálů pro děti v České republice. Výstava vznikla v rámci Multikulturních programů, které Muzeum hlavního města Prahy pravidelně pořádá.

 

V sále s výstavou budou volně k rozebrání vybrané výukové materiály pro děti, které autorka vytvořila.




  • Mapa místa akce

  • Oficiální web akce




    Podrobné informace:


    Magistra umění Sevdalina Kovářová Kostadinova je umělkyně bulharského původu, která působí v ČR více než 15 let. Má klasické umělecké vzdělání z Bulharské státní umělecké akademie v Sofii a Drážďanské Akademie výtvarného umění. Ve svém portfoliu má řadu uměleckých projektů a autorských výstav jak v ČR, tak i v zahraničí a zúčastnila se i mnoha společných výstav, mezinárodních festivalů a projektů. V posledních letech se intenzivně věnuje ilustracím a tvorbě různorodých publikací, a to zejména pro děti. Za projekt Kamarádi autorka obdržela v roce 2014 Evropskou cenu Label.

     

    Obrazy této osobité umělkyně, která má působivou pracovní zkušenost s grafickým designem a knižním layoutem, zdobí několik desítek publikací. V její tvorbě se odrážejí vzpomínky na dětství a autorčiny jižní kořeny. Její ilustrace jsou pohádkovým světem plným dobrodružství a přátelství, kladných hodnot, tolerance k odlišnému, respektu a lásky k přírodě. Tento hodný pohádkový svět, který zrcadlí ideály a přání umělkyně, je vyobrazen na papíře či plátně pomocí jemně zpracovaných detailů, citlivého ladění barev a řemeslné zručnosti, se kterou se mnoho soudobých umělců pochlubit nemůže.

     

    Soutěž Vícejazyčnost je bohatství je určena dětem, které pocházejí z vícejazyčných rodin, národnostních menšin, mají zahraniční kořeny nebo se učí a komunikují vedle češtiny také v dalším jazyce. Je založena na čtení či předčítání literárních děl a následném vytváření kreseb na námět přečteného díla.

     

    Soutěž záměrně cílí na všechny vícejazyčné děti, a tím překračuje hranice národnostních menšin a poukazuje na přednosti, které přináší vícejazyčnost a rozmanitost kultur v naší společnosti. Průzkumy ukazují, že pokud se děti seznámí s cizími jazyky již v raném věku, obvykle se je pak rychleji naučí, zlepšuje se jejich znalost mateřského jazyka a zvyšuje se i jejich sebevědomí.

     

    Organizátorem soutěže je nezisková organizace Spolek Zaedno, která v rámci projektu Kamarádi motivuje děti k aktivnímu používání svého druhého jazyka. Na všechny výherce soutěže také tradičně čekají atraktivní ceny, například výlety pro celou třídu či knížky. Více informace najdete na www.kamaradi.eu.

     





  • Komentáře:



    Přida komentář:
    Pro komentování akcí musíte být přihlášeni!


    (c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
    Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)