Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Obrázky pro radost - Bohdany Škrhákové (Ždánice)



Od: 8.7.2016 9:00  Do: 11.9.2016 16:00     Místo: Vrbasovo muzeum, Zámek 1, 696 32 Ždánice

Cena: Základní 30 Kč, snížené 15 Kč, pouze na výstavu - dobrovolné

Od 8.7. -11.9. 2016 bude ve Vrbasově muzeu ve Ždánicích probíhat výstava obrazů Bohdany Škrhákové pod názvem "Obrázky pro radost". Jedná se v pořadí již o čtvrtou samostatnou výstavu této neprofesionální nadané ždánické malířky, jejíž sensitivní kresby mají skoro vždy v podtextu poselství radosti vyslané druhým lidem. A i když jsou obrázky abstraktní, motiv je patrný na první pohled.




  • Mapa místa akce

  • Oficiální web akce




    Podrobné informace:


    Bohdana Škrháková se narodila v r. 1971 v Kyjově. Vyučila se kožešnicí, ale  už od malička se v ní projevoval malířský talent.

    Poprvé se veřejnosti představila v roce 2011 v Kulturním domě ve Ždánicích na akci "Poznej svého souseda" a o rok později už následovala její první samostatná výstava v zámecké vile ve Ždánicích, potom v Radniční galerii v Kyjově v únoru 2013, ve Vrbasově muzeu v roce 2014. Současná výstava je v pořadí již čtvrtou samostatnou výstavou této neprofesionální nadané ždánické malířky, jejíž sensitivní kresby mají skoro vždy v podtextu poselství radosti vyslané druhým lidem. A i když jsou obrázky abstraktní, motiv je patrný na první pohled.

    Bohdano, jak jsi se vlastně k tomu malování dostala, podědila jsi talent po někom v rodině?

    Malovala jsem odmalička, bavilo mě to.  Jestli jsem po někom zdědila talent, to nevím, ale moje rodina je v přízni s rodem Chalabalů, takže možná se dá říct, že odtud vítr vane. (Pozn. Obrazy Františka Chalabaly patří dodnes mezi úspěšná naivní díla).

    Máš nějaký malířský vzor?

    Malířský vzor nemám, jde to přímo od srdce. Maluji podle své fantazie a nikdy neznám konečnou podobu díla. Sama jsem někdy překvapena, co z toho vznikne. Chci, aby mé obrázky člověka uklidnily a navodily v něm dobrou atmosféru. Někteří mluví o podobnosti námětu s kyjovskou malířkou Cecílií Markovou (1911 - 1998). Já abych pravdu řekla, jsem ji do té doby ani neznala.

    Můžeš čtenářům popsat styl Tvých kreseb a způsob, jakým tyto obrázky pro radost vznikají? A kam chodíš pro inspiraci?

    Maluji barevnými pastelkami na bílý nebo barevný podklad. Bez dobré nálady a pohody to prostě nejde. Maluji, jak jsem řekla od srdce, mám v hlavě spousty nápadů, které pak přenáším na výkres nebo také maluji lidem na zakázku tzv. energické obrázky, šité přímo na tělo, které vycházejí přímo z jejich nitra.

    Při současném zaměstnání (v cukrářské firmě ve Ždánicích), rodině a dalších koníčcích, jak to všechno prosím Tě zvládáš?

    Bez rodinného zázemí by to samozřejmě nešlo. Jsem potěšena, když se moje obrázky lidem líbí a dělají jim radost, což mě povzbuzuje k další tvorbě.

    Jablko nepadá daleko od stromu, jak se říká a Tvoje dcera Eliška byla přijata na Umělecko - průmyslovou střední školu. Ano, to je pravda, jsme rádi, že byla přijata.

    Děkuji za rozhovor.

    Vernisáž výstavy "Obrázků pro radost" proběhne 8.7. 2016 v 17:00 hodin ve Vrbasově muzeu ve Ždánicích a výstava potrvá do 11.9. 2016.

     

    Vrbasovo muzeum otevřeno : ÚT - PÁ  9:00 - 16:00, SO, NE + svátky  10:00 - 16:30 hodin

    Vstupné: základní 30 Kč

                  snížené  15 Kč (děti, studenti, senioři)

    pouze na výstavu - vstupné dobrovolné

    Kromě výstavy si zde návštěvníci mohou prohlédnout stálé expozice s památkami na generála Laudona, předměty s napoleonskou tématikou nebo původní vybavení zámeckých interiérů. Vyhledávanými exponáty jsou pohyblivé modely vodních a větrných mlýnů, parních strojů, středověké vesnice nebo originál věžních hodin. Expozici doplňují sbírky přírodního bohatství regionu, lidové tvořivosti a archeologických nálezů. Muzeum se nachází v přízemí renesančního zámku s vchodem ze zámeckého parku, který je součástí zámeckého areálu.  Najdeme zde několik vzácných dřevin, psí hřbitov a herní prvky pro děti, včetně bludiště. Muzeum má také bezbariérový přístup do všech expozic, včetně WC.

             

     

     

     

     





  • Komentáře:



    Přida komentář:
    Pro komentování akcí musíte být přihlášeni!


    (c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
    Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)