Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Oslavy 700. výročí narození Karla IV. v Centru textilního tisku



Od: 27.4.2016 17:00  Do: 20.5.2016 0:00     Místo: Centrum textilního tisku

Cena: dobrovolné

Lipý Česká Lípa, příspěvková organizace se připojuje k letošním oslavám 700. výročí narození Karla IV. několika akcemi. Připraveny jsou dvě přednášky PaedDr. Jaroslavy Šiftové a projekt "Vytvořme si českolipskou kapli sv. Kříže". Více na smajlik.lipy.cz
Přednášky se konají v Centru textilního tisku od 17:00 hodin. Vstupné dobrovolné.




  • Mapa místa akce

  • Oficiální web akce

  • Propozice

  • Externí fotogalerie


    Podrobné informace:


    Projekt: Českolipská kaple svatého Kříže

    Českolipská kaple sv. Kříže

     

    Historické souvislosti

    Roku 2016 slavíme v Čechách 700 let od narození římského císaře a českého krále Karla IV. Je všeobecně známo, že náš nejznámější panovník byl velkým mecenášem umění a hluboce věřícím člověkem. Na jeho popud vznikl jeden z nejkrásnějších uměleckých souborů deskových obrazů středověku a to v Kapli svatého Kříže na Karlštejně, původně zvaná kaple Utrpení Páně a jeho Znamení, jakož i všeho vojska nebeského. Výzdobou kaple byl pověřen Mistr Theodorik, pod jeho rukou vzniklo světově unikátní dílo s největší koncentrací deskových obrazů.

    Mistr Theodorik se stal krátce po svém příchodu do Prahy renomovaným malířem, samotná osobnost malíře je zahalena pod tíhou minulosti. Nevíme, odkud pocházel, kdy se narodil ani, kdy zemřel. Před svým příchodem do Čech, procestoval kus Evropy. U nás byl nazýván Zelo – horlivec. Jeho tvorba nezahrnovala pouze malbu deskových obrazů, tehdejší umělci – řemeslníci museli být zdatní ve více oborech. Theodorik mimo jiné navrhoval šlechtické erby, vyřezával reliéfy do drahokamů či iluminoval rukopisy.

    Karlštejn byl navržen s velkolepou myšlenkou a promyšleným uspořádáním. Spodní část hradu měla znázorňovat hříšnou minulost, zahrnovala purkrabství a císařský plác. Přítomnost s očistnou funkcí tvořila střední věž s kostelem Panny Marie. Budoucnost a nejvyšší sféru hradu měla zpodobňovat Velká věž s kaplí sv. Kříže – nebeský ráj, cíl a smysl křesťanského života. Právě tuto nejvýznamnější část měl na starost Mistr Theodorik. Nebyl to jen prostor pro modlitby, ale také pokladnice na říšské a české korunovační klenoty a také schránka na relikvie svatých, které Karel IV. velice usilovně sbíral.

    Kapli mistr oděl do nejušlechtilejších a nejzářivějších materiálů. Stěny jsou vyloženy drahými kameny, klenba i pozadí maleb jsou vyloženy zlatými puklicemi z benátského skla. Představují Slunce, Měsíc, planety a hvězdy.  Navozuje tak atmosféru nebeské sféry, kde přebývá Bůh, Kristus a svatí. 

    Kromě 129 deskových obrazů (původně 130, jeden se nedochoval), jsou součástí výzdoby kaple také nástěnné obrazy znázorňující Apokalypsu, Zvěstování a Navštívení Panny Marie, klanění tří králů, Krista při návštěvě v Šimonově domě, u Marie a u Marty, Lazarovo vzkříšení a Krista jako zahradníka. Ty se ovšem nedochovaly v příliš dobrém stavu.

    Soubor 129 deskových obrazů světců – Kristovo nebeské vojsko - se na Karlštejně dochoval v původním rozmístění, což je v rámci celé Evropy skutečný unikát. Vyobrazení světci jsou zde rozděleni na mučedníky a vyznavače, svaté panny a vdovy, papeže, biskupy, opaty, svaté bojovníky, vládce, poustevníky a církevní spisovatele.

    Kaple byla dokončena a vysvěcena druhým pražským arcibiskupem Janem Očkem z Vlašimi roku 1365 a zachovala se v téměř nedotčeném stavu.  Přístup do ní byl velmi omezen, pouze dvakrát do roka se zde konaly mše, které sloužil pražský arcibiskup nebo karlštejnský děkan. Dnes je kaple ceněna také díky umělecké výzdobě v podobě obrazů. Ty restauroval v 60. letech 20. století B. Slánský.

     

    Obrazy

    Deskové obrazy nemohly vzniknout rukou jediného umělce, Mistru Theodorikovi pomáhali další řemeslníci, jejich jména ani počet nám bohužel není znám. Koncepce kaple byla inspirována ve středověku oblíbenou Apokalypsou ve Zjevení sv. Jana. Technika malby propojuje vaječnou temperu s olejovými barvami a užití dalších materiálů, které vystupují z plátna. Důležitou součástí jsou také rámy obrazů, které jsou součástí malovaného motivu. Malba přesahuje přes rám a postavy tak vzbuzují dojem, že vystupují z plátna. V mnoha rámech jsou také drobné schránky, které sloužily k uložení relikvií světců.

     

    Zadání projektu

    Projekt je určen pro všechny základní a střední školy na Českolipsku. Obrázky je možné tvořit libovolnou technikou na formát A3, v případě inspirace obrazy s jiným tvarem než je obdélník, je možné dodržet tvar dle předlohy. Obrazy odevzdávejte v Centru textilního tisku do 20. 5. 2016. Z vybraných děl bude zrealizována výstava v Centru textilního tisku, po výstavě budou obrazy vráceny do škol.

     

    Zajímavé odkazy

    Video

    http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10000000039-narodni-galerie-v-praze-nikdy-nezavira/211251000340014-mistr-theodorik-deskove-obrazy-z-kaple-sv-krize-na-karlstejne

    Rozhovor o kapli s kastelánem Karlštejna

    http://www.rozhlas.cz/radiozurnal/pocesku/_zprava/833083

    Obrazy

    http://www.rodon.cz/zivotopisy-umelcu/Mistr-Theodorik--64

     

    V případě dotazů je možné se obrátit na pracovníky příspěvkové organizace Lipý Česká Lípa:

    info@lipy.cz

    pruvodce@lipy.cz





  • Komentáře:



    Přida komentář:
    Pro komentování akcí musíte být přihlášeni!


    (c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
    Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)