Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Brno – moravský Manchester. 250 let metropole textilního průmyslu (Brno)



Od: 12.12.2014 10:00  Do: 12.4.2015 18:00     Místo: Uměleckoprůmyslové muzeum

Cena: 80/40

Výstava představí brněnský textilní průmysl (vlnařství) a fenomén Brna, kterému se přezdívalo moravský Manchester. Pozornost soustředíme na urbanistické proměny související s budováním textilního průmyslu v několika lokalitách (Cejl, Tkalcovská, Radlas, Dornych, Trnitá, Křenová, Lidická, Václavská) a nejdůležitější továrny a jejich majitele (Offermann, Strakosch, Schmal, Schoeller, Redlich, Löw-Beer, Teuber, Stiassni  ad.), jejichž rozsáhlá  textilní výroba iniciovala vznik řady dalších průmyslových odvětví (strojírenství, chemický průmysl).




  • Mapa místa akce




    Podrobné informace:


    Kurátor: Andrea Březinová + kolektiv

    Pozornost věnujeme také podnikům Vlněna a Mosilana, které vznikly znárodněním a spojením některých bývalých soukromých továren původně německých nebo židovských majitelů (Stiassni, Neumark, Brück & Engelsman, Löw-Beer, Skene, Hecht, Kohn aj., výjimkou je jeden z mála českých vlastníků, firma Klein). 

    Představíme brněnskou vlnařskou produkci, jejíž výrobní sortiment zahrnoval zejména velmi kvalitní sukna a kazimír určená nejen pro výrobu civilních oděvů, ale také pro uniformy armád různých zemí Evropy. Na výrobu vojenského sukna se později některé továrny přímo specializovaly, např. Offermannova továrna exportovala své látky srbské, rumunské, turecké, řecké a egyptské armádě. V meziválečném období, kdy v Brně existovalo téměř 40 velkých vlnařských továren, byla brněnská produkce kvalitních vlněných látek konkurentem i pro britské firmy. V kontextu brněnského textilního průmyslu představíme také tehdejší  Moravské průmyslové muzeum  jako iniciativu některých předních osobností z řad textilních podnikatelů a jejich snahy o podporu místních živnostníků a podnikatelů skrze aktivity muzea a jeho akviziční činnost. 





  • Komentáře:



    Přida komentář:
    Pro komentování akcí musíte být přihlášeni!


    (c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
    Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)