Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Třetí Královský vzorkový veletrh pivovarnictví (Křivoklát)



Od: 14.9.2013 10:00  Do: 15.9.2013 16:00     Místo: hrad Křivoklát

Cena: Plné vstupné: 40 Kč, snížené vstupné: 20 Kč, poznámka: Jednotné vstupné: dospělí 40,-Kč děti 6-15 le

Víkend 14. a 15. září bude na Křivoklátě patřit nejen malým pivovarům, ale i všem milovníkům piva a pivní kultury. Hrad Křivoklát letos opět uspořádá přehlídku regionálních pivovarů, které k výrobě používají tradiční postupy a receptury.




  • Mapa místa akce

  • Oficiální web akce

  • Propozice




    Podrobné informace:


    I tentokrát pivoznalecká porota veletrhu vybere každý veletržní den nejlepší pivo, které získá ocenění v podobě Královského glejtu. Ten je oprávněn nejlepší pivovar umístit na etikety oceněného piva. Pivoznalecká porota bude hodnotit vzhled, vůni a chuť nejméně 4 desítek vzorků, které se o získání glejtu utkají. Pro milovníky piva mají zúčastnivší se pivovary kromě tradičních značek připravené některé pivní novinky, které by mohly být horkými uchazeči o mety nejvyšší. Veletrh je rovněž příležitostí pro návštěvníky a sběratele získat některý ze zajímavých a příležitostných sběratelských kousků.

    Královský vzorkový veletrh si v předchozích dvou ročnících vytvořil ambici přiblížit veřejnosti slavnou tradici výroby piva v Čechách. Akce má, podle slov kastelána hradu Luďka Frencla, posílit povědomí o záměru obnovy křivoklátského hradního pivovaru. Na Křivoklátě se totiž podle dochovaných zpráv vaří pivo již od roku 1517. Avšak zdejší pivovarnická tradice sahá nepochybně mnohem hlouběji do historie...

    Program pro celou rodinu

    Atmosféru prezentace patnácti regionálních pivovarů ze středních Čech podbarví znamenitý dixielandový Brass Band Rakovník. V jejich režii bude probíhat řada klání mezi návštěvníky a milovníky piva, které bude střídat jedinečný neworleánský jazz.

    Přímo na nádvoří hradu budou moci návštěvníci veletrhu shlédnout unikátní pivní betlém čítající deset zastavení mapujících příběh pěstování chmele a vaření piva na Křivoklátsku a Rakovnicku. V Česku jde o zcela výjimečnou lidovou intepretaci českého národního dědictví, kterým chmelařství a pivovarnictví bezesporu je.

    "Naším společným cílem je vytvořit na dolním hradním nádvoří příjemnou atmosféru, která může v čase odcházejícího léta a pozvolného nástupu podzimu vzniknout ve společnosti tradičního českého moku přímo v kulisách jednoho z nejslavnějších českých hradů", dodává Radomír Dvořák, který je ředitelem spolu pořádající obecně prospěšné společnosti Rakovnicko. "České pivo a babí léto na hradě Křivoklátě je jedinečné".

    Brány hradu Křivoklátu se o pivovarském víkendu otevřou v 10 hodin a uzavřou se úderem 17 hodiny.

    Vstupné na akci činí .... Kč (děti zdarma), vstupné na jednotlivé prohlídkové okruhy hradu zůstává podle běžného ceníku.

    Archeologické výzkumy dokazují, že pivo se na Křivoklátě vařilo odnepaměti. Historický pivovar existoval na dolním nádvoří v budově Hejtmanství. Pamětníci možná ještě vzpomenou na výjimečnou křivoklátskou „dvacítku“ Kastelán, která se ve zdejším pivovaře vařila až do roku 1951.

    Novodobý projekt počítá s pivovarem v podhradí, do budovy tzv. Sklepů pivovaru, který je ve východní části areálu hradu a sloužil jako zázemí pro zmiňovaný historický pivovar. V suterénu se nachází více jak 600 čtverečních metrů ležáckých sklepů, přízemí sloužilo jako bednárna, lahvárna, umývárna a prostor pro stáčení. Nový projekt počítá s využitím areálu Sklepů pivovaru včetně podkroví.





  • Komentáře:



    Přida komentář:
    Pro komentování akcí musíte být přihlášeni!


    (c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
    Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)