Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Olomoucké Baroko



Od: 2.12.2010 10:00  Do: 27.3.2011 10:00     Místo: náměstí Republiky 5, Olomouc



Výtvarná kultura let 1620–1780




  • Mapa místa akce




    Podrobné informace:


    Velká výstava Olomoucké baroko / Výtvarná kultura let 1620-1780 představuje vyvrcholení několikaleté práce historiků a uměnovědců na stejnojmenném projektu, jehož cílem je představit odborné i laické veřejnosti město Olomouc jako specifické centrum kulturní výměny v rámci středoevropského prostoru 17. a 18. století.
    Prvotní impuls myšlenky a koncepce výstavy, jenž vyšel od prof. PhDr. Milana Tognera z Katedry dějin umění Filozofické fakulty Univerzity Palackého byl prostřednictvím pracovníků olomouckého Muzea umění pod vedením Mgr. Ondřeje Jakubce, Ph.D., rozpracován do podoby monumentální výstavy, k jejíž realizaci byly přizvány i další odborné instituce. Strategickými partnery se pro realizaci projektu stali – Vlastivědné muzeum v Olomouci, Arcibiskupství olomoucké a Univerzita Palackého v Olomouci. Lze konstatovat, že šíře a velikost výstavy, daná jak plochou, tak i počtem vystavených předmětů, do jisté míry navazuje na obdobně koncipovanou výstavu z roku 1999 nazvanou Od gotiky k renesanci / Výtvarná kultura Moravy a Slezska 1400–1550. Smyslem celého výstavního projektu olomouckého baroka není jen poukázat na kulturní a umělecký význam regionu v 17. a 18. století, na pestrost a bohatost barokního umění, ale daleko spíše prezentovat město samotné jako „aktéra, který podmiňoval svébytnou kulturní a uměleckou výměnu a vůbec dynamické vytváření dalších struktur na velmi křehké hranici centra a periferie“. Tato optika nahlížení na problematiku „barokní Olomouce“ pak jednoznačně činí z městského prostředí kompaktní „živý organismus“, který nebyl jen pouhou kulisou či pasivním příjemcem kulturních a uměleckých vlivů.
    Samotná koncepce výstavy, rozvržená do dvou pomyslných a navzájem se prolínajících částí, je zaměřena na komplexní představení barokního umění a jednotlivých artefaktů olomoucké provenience jak ze sféry duchovních, tak světských institucí. Muzeum umění se zhostilo úkolu prezentovat objednavatelské a mecenášské prostředí zejména dvora olomouckých biskupů, kapituly a řeholních řádů, které se angažovalo zejména v oblasti výtvarného umění, ale i knižní kultury či užitého umění. Vlastivědné muzeum se naproti tomu zaměřilo na vystavení předmětů z měšťanského kulturního prostředí, které mají souvislost jak s činností místní řemeslné a cechovní výroby, tak s proměnou města v hlavní hraniční pevnost habsburské monarchie. Právě tyto motivy v sobě akcentuje i výstavní architektura, která v prostoru Předsálí VMO pracuje s iluzí vstupu do barokní olomoucké pevnosti a ve Velkém sále s představou náměstí s orlojem a modelem Čestného sloupu Nejsvětější Trojice. V rámci výstavních prostor prvního patra dále rozvíjí koncept výstavy Expozice barokního herbaria a měšťanských bytových interiérů.
    Výstava Olomoucké baroko. Výtvarná kultura 1620–1780 patří v kontextu olomouckých muzejních institucí k nejdůležitějším výstavním počinům uplynulého desetiletí. Tomu odpovídá nejen úzká spolupráce výše zmíněných muzeí, ale také vytvoření třísvazkové odborné publikace k výstavě, do níž přispělo svými studiemi či katalogovými hesly několik desítek autorů z celé České republiky.
    K výstavě připravuje VMO bohatý doprovodný program, ať jsou to výtvarné dílny inspirované barokem (triumf květin v době baroka, barokní masky a škrabošky, barokní šperk, výroba a zdobení barokní holby,…), komentované prohlídky výstavy, přednášky (např. o návštěvách Marie Terezie a Františka I. Štěpána Lotrinského v Olomouci, o olomouckém pobytu rodiny Mozartovy, olomoucké barokní pevnosti nebo o každodenním životě v barokním klášteře) či barokní taneční škola. Výjimečnou událostí bude jistě společné vystoupení tří špičkových skupin historického šermu – Alt-Starhemberg Olmütz, Salva Guardia a Adorea v komponovaném programu 1642 – Švédové u Olomouce v atriu VMO 18. prosince 2010 a také maškarní ples v barokním duchu, který je naplánován na konec ledna.
    Pro žáky I. a II. stupně ZŠ připravili lektoři VMO tři výukové programy: Jak se brání městské brány, Pulvis sympathicus a Průvodce po tajích řemesla barokního. Během programu Jak se brání městské brány se jeho účastníci seznámí s Olomoucí jako bastionovou pevností, pokusí se přijít na to, k čemu sloužily její jednotlivé části, seznámí se s olomouckým ostrostřelcem a možná potkají i Marii Terezii. Program Pulvis sympathicus, odehrávající se v prostředí barokního herbaria, umožní dětem vyrobit si vlastní zdobenou lékovku a možná i odnést si „prášek sympatie“, směs, která zajistí jedinci sympatie jeho okolí… Konečně Průvodce po tajích řemesla barokního bude pro účastníky programu příležitostí vyzkoušet si, jak „snadné“ bylo v době baroka získat výuční list. Podrobný doprovodný program k výstavě Olomoucké baroko je uveřejněn na http://www.vmo.cz/pro-navstevniky/program/.






  • Komentáře:



    Přida komentář:
    Pro komentování akcí musíte být přihlášeni!


    (c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
    Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)