Andrlův Chlum (rozhledna)


Seznam lokalit v okolí


rozhledna Andrlův Chlum (rozhledna) vzdálenost: 0 km

Projekt první rozhledny na Andrlově Chlumu - odjakživa považovaném za místo s nádherným rozhledem - připravil stavitel Hernych. Projekt počítal s 30 metrů vysokou dřevěnou věží se zastřešenou vyhlídkou. A po sehnání všech peněz byla rozhledna postavena a za velké slávy otevřena v létě 1905. Osudná hodina pro rozhlednu nastala ráno 17.dubna 1918, kdy dřevěná věž z nepochopitelných důvodů během pár hodin lehla popelem.

Ale to už členové KČST přemýšleli o nových projektech. Vzniklo několik plánů chaty s rozhlednou, ale nakonec byla postavena jen chata a to roku 1940. A provizorně byl také umožněn výstup na dřevěnou zeměměřičskou věž. Ta vydržela do roku 1960.

A až o hezkou řádku let, v roce 1994, vzniklo Sdružení Andrlův Chlum, které vytvořilo projekt 50 metrů vysoké víceúčelové telekomunikační věže s vyhlídkovou plošinou. Slavnostní otevření již třetí rozhledny na Andrlově Chlumu se konalo 19.května 1996. A nakonec je třeba dodat, že tato rozhledna vlastně začala éru stavby multifunkčních železných věží.


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit

Hodnocení návštěvníků: 8.5000




zdroj: www.KrasneCesko.cz