Růžďka (obec)


Seznam lokalit v okolí


obec, osada Růžďka (obec) vzdálenost: 0 km

Růžďka patří mezi starší vsi bývalého vsetínského panství, ke kterému od svého počátku patřila. Spolu s Růžďkou se poprvé roku 1504 dozvídáme i o existenci například Jablůnky, Ratiboře, Jasenky a Hovězí. Tyto vsi spolu s nejstaršími sídly panství - Vsetínem (1308), Rokytnicí, Lhotou, Liptálem a Pržnem (1372) tvoří základní kostru středověkého osídlení Vsetínska. Růžďka vznikla v době, kdy poslední osídlenou vsí směrem k horám bylo Hovězí na Vsetínsku a Vigantice na Rožnovsku. Tehdy neexistovala Malá a Valašská Bystřice, Bečvy, Hutisko ani Halenkov a Nový Hrozenkov. Když roku 1714 zakládal meziříčský pán Karel Jindřich ze Žerotína jednu z nejmladších vsí oblasti Karlovice, existovala Růžďka již minimálně 200 let.

Veškeré koupě a odprodeje majetků šlechty se zapisovaly do knih, které se nazývaly zemské desky. Dne 8. ledna roku 1504 zapsal písař do zemských desek olomouckých následující text :

"Jan Kuna z Kunstátu na Rožnově Dorotě z Zástřizl, manželce svej vlastní, tvrz a městečko Vsetín s mýtem, městečko Pržno, ves Jablunku, ves Rúščku, ves Kateřnice, ves Hoščálkov, ves Johanová, ves Dolní Rokytnice, ves Horní Rokytnice, ves Liptál, ves Austí, ves Hovězí, ves Jesenku, ves Seninku, ves Ratiboř s jich se vším plným právem, panstvím a příslušenstvím, jakož to sám držím,ve dsky zemské vkládám a vpisuji ku pravému jiejemu věnnému právu v puol třetím tisíci zlatých a platu na tom ročního puol třetího sta zlatých na těch vsech ukazuji. Příjemčí toho věna týž Jan Kuna a Smil, bratr jeho vlastní z Kunstátu, vším statkem svým, což jeho mají neb jmíti budú."

Touto smlouvou zajišťoval Jan Kuna věno své manželce Dorotě. Kupní smlouva, podle které se Jan Kuna a jeho čtyři bratři stali držitelé vsetínského panství, byla zapsána do desek zemských až 24. července roku 1505, kdy je Růžďka uvedena podruhé, a to jako - Ruozdczka.

Jméno obce je svým tvarem jedinečné z více důvodů. Zatímco Lhot, Újezdů, Ústí a Bystřic nalezneme v českých zemích hodně, Růžďka je jediná. Název obce je složitý, procházel i určitým vývojem - Rúščka (1504), Ruozdczka (1505), Rúščka (1517), Rouška (1538), Raustka (1627) a takto bychom mohli ve výčtu pokračovat.

Původ názvu nelze jednoznačně stanovit. Může být odvozen od staročeského osobního jména Rozžďa, které vzniklo od slovesa róžděti tj. splétati v růžice nebo od slova roždie, tj. roští. Je též možné, že název obce pochází od divoce rostoucích planých růží.


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz